Latest News

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

5 υγιεινές τροφές που γίνονται ακόμη πιο θρεπτικές όταν καταναλώνονται μαζί

Προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας όσο το δυνατόν πιο καλή, το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά. 





Οι ολοκληρωμένες τροφές, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, είναι γεμάτες με αυτές τις σημαντικές ενώσεις. Αυτές μας βοηθούν με φυσικό τρόπο να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να καταπολεμήσουμε τη φλεγμονή και να αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες ασθένειες.


Ως γιατρός και ιδρυτής του Κέντρου Ολιστικής Ιατρικής Kaplan, εξηγώ επίσης στους ασθενείς μου ότι η βέλτιστη διατροφή μπορεί να προχωρήσει ακόμα παραπέρα. Έχετε ακούσει για τη «συνέργεια των τροφίμων»; Πρόκειται για μια ιδέα που έχει αποκτήσει δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και υποστηρίζει ότι ορισμένα συστατικά διαφορετικών τροφίμων λειτουργούν συνδυαστικά και προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά οφέλη στο σώμα μας.

Για παράδειγμα, η κουρκούμη σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι (ή πιο συγκεκριμένα την πιπερίνη, μια ένωση που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι) αυξάνει την απορρόφηση κουρκουμίνης, δηλαδή του δραστικού συστατικού της κουρκούμης. 

Η κουρκουμίνη διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και καταπραΰνουν τη φλεγμονή που βρίσκεται στη ρίζα πολλών χρόνιων ασθενειών. Αυτό είναι ένα σημαντικό παράδειγμα της συνέργειας των τροφίμων κατά την οποία ο σωστός συνδυασμός των ουσιών αυξάνει τη θρεπτική αξία και προσφέρει μεγαλύτερο όφελος στο σώμα σας.

Σας ενδιαφέρει να εντάξετε την παραπάνω ιδέα στη διατροφή σας; Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά πολλά συνηθισμένα σνακ και γεύματα που τρώτε ήδη περιέχουν την έννοια της συνέργειας των τροφίμων. Διαβάστε μερικά βασικά παραδείγματα αυτών των συνδυασμών καθώς και τους λόγους που είναι αποτελεσματικά:

1. Μπανάνες με γιαούρτι

Οι μπανάνες περιέχουν ινουλίνη, έναν φυτικό υδατάνθρακα. Έρευνες δείχνουν ότι η ινουλίνη όταν προστίθεται στο γιαούρτι αυξάνει την ανάπτυξη των υγιών βακτηρίων του γιαουρτιού βοηθώντας έτσι τη ρύθμιση της πέψης και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν σας αρέσει να τρώτε γιαούρτι για πρωινό ή σνακ, φροντίστε να επιλέξετε μια άγλυκη ελληνική ποικιλία επειδή περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και στη συνέχεια προσθέστε φρέσκες μπανάνες.

2. Σαλάτα με σπανάκι, ρεβίθια και κόκκινες πιπεριές

Παρ’ όλο που ο αιμικός σίδηρος (ο σίδηρος από το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά) απορροφάται καλά από τον οργανισμό, ο μη αιμικός σίδηρος (που βρίσκεται στα δημητριακά, τα όσπρια, ορισμένα λαχανικά και στους ξηρούς καρπούς) απορροφάται λιγότερο καλά. Ευτυχώς, έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) βοηθά στην απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, πράγμα πολύ σημαντικό για όσους ακολουθούν διατροφή με φυτική βάση.

Μια σαλάτα με σπανάκι και ρεβίθια (πλούσια σε μη αιμικό σίδηρο) σε συνδυασμό με φρέσκες κόκκινες πιπεριές (καλή πηγή ασκορβικού οξέος) αποτελεί ένα γευστικό και υγιεινό γεύμα ιδιαιτέρως για εκείνους που ίσως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας σιδήρου.

3. Λαχανικά με ελαιόλαδο

Έρευνες έδειξαν ότι τα λαχανικά και ιδιαιτέρως τα πολύχρωμα όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο, θα πρέπει να συνδυάζονται με υγιεινά μονοακόρεστα έλαια – όπως το ελαιόλαδο – για να αυξηθεί η απορρόφηση των καροτενοειδών από τον οργανισμό, ένα είδος φυτοθρεπτικού συστατικού που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η προσθήκη ολόκληρων αυγών ή αβοκάντο τα οποία περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λιπαρά σε μια σαλάτα βοηθά επίσης στην ενίσχυση της απορρόφησης των καροτενοειδών.

4. Πράσινο τσάι με λεμόνι

Σε μια μελέτη του 2007 από το Πανεπιστήμιο Πουρντού διαπιστώθηκε ότι η προσθήκη χυμού εσπεριδοειδών ή βιταμίνης C στο πράσινο τσάι ενισχύει την απορρόφηση των κατεχινών, ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο τσάι. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Μελέτες έχουν δείξει ότι οι κατεχίνες προστατεύουν από τον καρκίνο και επίσης βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία λόγω της αντιοξειδωτικής, αντιυπερτασικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

5. Μαύρη σοκολάτα με μήλα

Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι μόνο νόστιμος, αλλά συμβάλει επίσης στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Η μαύρη σοκολάτα (70% ή περισσότερο είναι προτιμότερο) είναι πλούσια σε κατεχίνες ενώ τα μήλα αποτελούν πλούσια πηγή του φλαβονοειδούς κουερσετίνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνονται μαζί, οι κατεχίνες και η κουερσετίνη περιορίζουν την προσκόλληση των αιμοπεταλίων στο κολλαγόνο.

Συμπέρασμα

Ορισμένα τρόφιμα είναι απαραίτητο να καταναλώνονται μαζί! Αν και τα παραπάνω αποτελούν σημαντικά παραδείγματα που καλό είναι να λάβετε υπόψη, ο απλούστερος τρόπος για να θέσετε σε εφαρμογή την έννοια της «συνέργειας τροφίμων» είναι να τρώτε μια ευρεία ποικιλία ολοκληρωμένων τροφών. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε ότι θα λαμβάνετε τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.

loading...
« PREV
NEXT »