Latest News

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Η κόρη μου δεν τρώει φρούτα. Πώς θα αναπληρώσει τις βιταμίνες που χρειάζεται;

Τα φρούτα έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία καθώς προσφέρουν στον οργανισμό πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μαζί με πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες 





που αποτρέπουν την εμφάνιση συμπτωμάτων διατροφικών ελλείψεων και μπορούν να θωρακίσουν την υγεία του οργανισμού μας τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. 


Η κατανάλωσή τους συστήνεται ως απαραίτητη από όλες τις ηλικιακές ομάδες και αδιαμφισβήτητα και για τα παιδιά που αν μάθουν να τρώνε υγιεινά από νεαρές ακόμα ηλικίες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εγκαταστήσουν υγιεινές συνήθειες και ως ενήλικες ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Θεωρώ ότι το παιδί σας είναι σε μία ηλικία που μπορεί να αντιληφθεί κάποιους όρους υγείας, οπότε θα πρότεινα μία καλή ενημέρωση από εσάς σχετικά με τα οφέλη που προκύπτουν μέσα από την κατανάλωση των φρούτων π.χ. για να μην αρρωσταίνουμε συχνά ή για να έχει ωραίο δέρμα και υγιή μαλλιά και νύχια.

Αν δεν παροτρυνθεί από τη δική σας προσπάθεια ενημέρωσης θα συνέστηνα να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό διατροφής γιατί δυστυχώς τα παιδιά πολλές φορές δεν ακούνε τόσο πολύ τη μαμά και μπορεί να λάβει πιο σοβαρά υπόψη ακούγοντας ένα τρίτο πρόσωπο που ίσως και με τις παραπάνω γνώσεις και εμπειρία στα θέματα διατροφής, να μπορέσει να πείσει το παιδί σας.

Ωστόσο μου ακούγεται λίγο περίεργο που δεν του αρέσει κανένα απολύτως φρούτο. Τα παιδιά συνήθως «τρελαίνονται» π.χ. για μπανάνες ή φράουλες που έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Οπότε τα σημεία που θα ήθελα να επισημάνω ότι θα μπορούσαν να ευθύνονται γι’ αυτό είναι:

1. Μήπως καταναλώνει πολλά γλυκά και γι’ αυτό δεν αποζητά τα φρούτα;(πρόκειται για μία συνηθισμένη περίπτωση που οδηγεί σε ανάλογη συμπεριφορά). Αν λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο, ξεκινήστε οικογενειακά να περιορίσετε τα γλυκά π.χ. τα μπισκότα κτλ. από την καθημερινότητά σας και από τα ντουλάπια του σπιτιού σας.

2. Μήπως στο οικογενειακό περιβάλλον που το παιδί ζει και παρατηρεί, δεν υπάρχει κανένας που να τρώεει φρούτα; Το πιο σημαντικό, αναλογιστείτε αν εσείς ως μαμά τρώτε φρούτα καθημερινά γιατί είστε σημαντικό πρότυπο για την κόρη σας. Αν λοιπόν ισχύει κάτι τέτοιο, ξεκινήστε κι εσείς μαζί της να τρώτε φρούτα καθημερινά ώστε να παραδειγματίζεται σωστά.

Σε περιπτώσεις όπου το παιδί αρνείται να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο όπως στην περίπτωσή σας τα φρούτα, οι γονείς δεν θα πρέπει να απογοητεύονται και να εγκαταλείπουν γρήγορα την προσπάθεια καθώς συστήνεται η χρήση κάποιων «τεχνικών» που μπορούν να δώσουν λύση το πρόβλημα. 

Τέτοιες τεχνικές περιλαμβάνουν την επαναλαμβανόμενη έκθεση του παιδιού στο «δύσκολο» τρόφιμο όπως είναι εδώ τα φρούτα, η οποία ωστόσο δε θα πρέπει να συνοδεύεται από πίεση για να το καταναλώσει αλλά κυρίως από ενημέρωση και καλό παραδειγματισμό όπως προαναφέραμε.

Αν παρόλα αυτά δεν δείτε αποτέλεσμα δοκιμάστε να του προσφέρετε εναλλακτικά αποξηραμένα φρούτα μήπως τα προτιμήσει ή τα φρούτα μέσα σε άλλες τροφές π.χ. τριμμένο μήλο σε σαλάτα, ή σε μορφή smoothies με γάλα ή γιαούρτι και λίγο μέλι ή γιαούρτι με μέλι και φρούτο και κανέλλα ή το ιδανικό σε μορφή φρέσκων χυμών. 

Κατά τα άλλα, συστήνεται μία πολύ ισορροπημένη διατροφή για να διασφαλίσει το μέγιστο δυνατόν πρόσληψης βιταμινών που να ακολουθεί το μοτίβο της μεσογειακής διατροφής από όλη την οικογένεια και με έμφαση στην κατανάλωση της σαλάτας (φρέσκα ή βρασμένα – βρασμένα ή ψημένα σε σωστούς χρόνους λαχανικά).


Σχετικά με την αντικατάσταση των βιταμινών.


Βιταμίνη Α (επίσης γνωστή ως ρετινόλη και ο πρόδρομός της β-καροτένιο) 


Καλύτερες πηγές

Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, γαλακτοκομικά προϊόντα.

Λειτουργίες

Δημιουργία και διατήρηση του δέρματος, των μαλλιών και των βλεννωδών μεμβρανών· μας βοηθά να δούμε στο χαμηλό φως· ανάπτυξη των δοντιών και των οστών.

Συμπτώματα ανεπάρκειας 

Νυχτερινή τύφλωση, ξηρό φολιδωτό δέρμα, συχνή κόπωση.

Συμβουλές επεξεργασίας

Σερβίρετε τα φρούτα και τα λαχανικά ωμά και συντηρήστε τα σκεπασμένα και στο ψυγείο. Κάντε τα λαχανικά στον ατμό, ψήστε ή σιγοψήστε τα κρέατα.


B1 (θειαμίνη)


Καλύτερες πηγές

Μαγιά, σιτάρι, προϊόντα ολικής άλεσης, συκώτι.

Λειτουργίες

Βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες κατά τον μεταβολισμό ενισχύει την ανάπτυξη και τον μυϊκό τόνο.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Αστάθεια της καρδιάς, κόπωση, νευρικές διαταραχές, νοητική σύγχυση.

Συμβουλές επεξεργασίας

Μην πλένετε τα ζυμαρικά ή το ρύζι πριν και μετά το μαγείρεμα. Μαγειρέψτε στο ελάχιστο δυνατό νερό.


B2 (ριβοφλαβίνη)


Καλύτερες πηγές

Μαγιά, προϊόντα ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εντόσθια, γάλα και αυγά.

Λειτουργίες

Βοηθά το σώμα στην απελευθέρωση ενέργειας από τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες κατά το μεταβολισμό.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Πληγές στις γωνίες του στόματος, δερματικές ενοχλήσεις, αναιμία.

Συμβουλές επεξεργασίας

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε δοχεία που δεν μπαίνει φως· μαγειρέψτε τα λαχανικά στο λιγότερο δυνατό νερό, ψήστε τα κρέατα.


Νιασίνη, Νικοτινικό οξύ, παλαιότερα γνωστή ως B3

Καλύτερες πηγές

Κρέας, πουλερικά, ψάρι, εμπλουτισμένα δημητριακά, φιστίκια, πατάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά.

Λειτουργίες

Συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Δερματικές διαταραχές, διάρροια, δυσπεψία, γενικευμένη κόπωση.

Συμβουλές επεξεργασίας

Ψήστε το μοσχάρι, το βόδι, το αρνί και τα πουλερικά. Μαγειρέψτε τις πατάτες στο λιγότερο δυνατό νερό.


Παντοθενικό οξύ, παλαιότερα γνωστό ως B5

Καλύτερες πηγές

Άπαχα κρέατα, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

Λειτουργίες

Ως μέρος του συνενζύμου Α, έχει σημαντικό ρόλο στον καταβολισμό όλων των μικροθρεπτικών συστατικών.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Κόπωση, εμετός, στομαχικές διαταραχές, μολύνσεις, μυϊκές κράμπες.

Συμβουλές επεξεργασίας

Τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά ωμά.


B6 (πυριδοξίνη)


Καλύτερες πηγές

Ψάρι, πουλερικά, άπαχα κρέατα, μπανάνες, δαμάσκηνα, ξηρά φασόλια, προϊόντα ολικής άλεσης, αβοκάντο.

Λειτουργίες

Βοηθά το σώμα στη δόμηση ιστών και στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Σπασμοί, δερματίτιδα, μυϊκή αδυναμία, δερματικές αμυχές, αναιμία.

Συμβουλές επεξεργασίας

Σερβίρετε τα φρούτα ωμά ή μαγειρέψτε για το λιγότερο δυνατό χρόνο στο λιγότερο δυνατό νερό· ψήστε τα κρέατα.


Βιοτίνη, επίσης γνωστή ως B7, H, και κάποιες φορές λανθασμένα αποκαλούμενη B8


Καλύτερες πηγές

Δημητριακά και προϊόντα τους, μαγιά, συκώτι, όσπρια.

Λειτουργίες

Συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Ναυτία, εμετός, κατάθλιψη, απώλεια μαλλιών, ξηρό φολιδωτό δέρμα.

Συμβουλές επεξεργασίας

Η αποθήκευση, η επεξεργασία και το μαγείρεμα δεν φαίνονται να επηρεάζουν αυτή τη βιταμίνη.


Φυλλικό οξύ, παλαιότερα γνωστό ως B9


Καλύτερες πηγές

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εντόσθια, μπιζέλια, φασόλια και φακές.

Λειτουργίες

Βοηθά στην ανάπτυξη του γενετικού υλικού και συμμετέχει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Γαστρεντερικές διαταραχές, αναιμία, πληγές στα χείλη.

Συμβουλές επεξεργασίας

Αποθηκεύστε τα λαχανικά στο ψυγείο και βράστε τα σε σιγανή φωτιά ή μαγειρέψτε τα στον ατμό με το λιγότερο δυνατό νερό.


B12 (κοβαλαμίνη)



Καλύτερες πηγές

Κρέατα, θαλασσινά και προϊόντα γάλακτος.

Λειτουργίες

Βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του λίπους.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Αναιμία, νευρικότητα, κόπωση και σε κάποιες περιπτώσεις νευρίτιδα και εκφύλιση του μυαλού.

Συμβουλές επεξεργασίας

Ψήνετε τα κρέατα και τα ψάρια.


C (ασκορβικό οξύ)


Καλύτερες πηγές

Εσπεριδοειδή, μούρα και λαχανικά – ειδικά οι πατάτες και οι πιπεριές.

Λειτουργίες

Σημαντικό για τη δομή των οστών, των χόνδρων, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Βοηθά επίσης στη διατήρηση των τριχοειδών αγγείων και των ούλων και την απορρόφηση του σιδήρου.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Πρησμένα ούλα ή αιμορραγία των ούλων, αργή ίαση πληγών, κόπωση, σκορβούτο, κατάθλιψη, κακή πέψη.

Συμβουλές επεξεργασίας

Μην αποθηκεύετε ή μουσκεύετε φρούτα και λαχανικά σε νερό. Διατηρήστε τους φρέσκους χυμούς στο ψυγείο και μόνο για μέρες.


D (καλσιφερόλη)


Καλύτερες πηγές

Ηλιακό φως, ψάρια, εμπλουτισμένη μαργαρίνη και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Λειτουργίες

Βοηθά στη διαμόρφωση των οστών και των δοντιών· βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Στα παιδιά: ραχίτιδα και άλλες δυσπλασίες των οστών. Στους ενήλικες: απώλεια ασβεστίου από τα οστά.

Συμβουλές επεξεργασίας

Η αποθήκευση, η επεξεργασία και το μαγείρεμα δεν φαίνονται να επηρεάζουν αυτή τη βιταμίνη.


E (τοκοφερόλη)


Καλύτερες πηγές

Εμπλουτισμένα και πολύσπορα δημητριακά· ξηροί καρποί· σπόροι σιταριού, φυτικά έλαια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Λειτουργίες

Προστατεύει τα αιματικά κύτταρα, τους σωματικούς ιστούς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από τη βλαβερή καταστροφή τους στο σώμα.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Απώλεια μυών, νευρικές βλάβες, προβλήματα αναπαραγωγής, αναιμία.


Συμβουλές επεξεργασίας

Αποθηκεύστε σε δοχεία προστατευμένα από τον αέρα και το φως.


K (φυλλοκινόνη)


Καλύτερες πηγές

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και προϊόντα δημητριακών.

Λειτουργίες

Σημαντική για τις λειτουργίες πήξης του αίματος.

Συμπτώματα ανεπάρκειας

Αιμορραγικές διαταραχές στα νεογνά και όσους ακολουθούν θεραπείες αραίωσης του αίματος.

mama365
loading...
« PREV
NEXT »