Latest News

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Λατρεύεις το ρακόμελο; Η τέλεια συνταγή για να το φτιάξεις μόνο σου στο σπίτι 4399 0 0Google +0 0 Λατρεύεις το ρακόμελο; Η τέλεια συνταγή για να το φτιάξεις μόνο σου στο σπίτι Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα. Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται απο ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.Παλιότερα οι γιαγιάδες το έδιναν στα εγγόνια τους σαν φάρμακο για το βήχα (και όχι μόνο). Πάμε να δούμε πως μπορούμε να το φτιάξουμε… Στο μπρίκι για ένα ποτήρι…. Αποτέλεσμα εικόνας για ρακόμελο Πέντε μεζούρες Ρακί (τσικουδιά) Μια μεζούρα μέλι. Κανέλα σε ξυλαράκι Γαρύφαλλο σε ξυλαράκι Στην κατσαρόλα για 1 λίτρο τσικουδιά 1 λίτρο τσικουδιά 4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι 2 ξύλακια κανέλα 4 καρφάκια γαρύφαλλο Εκτέλεση της συνταγής : Σε κατσαρόλα (ανάλογα πόσο φτιάχνουμε μπορεί να είναι μπρίκι ή καζάνι) ζεσταίνουμε την τσικουδιά σε χαμηλή φωτιά (περίπου 80C). Πολύ μεγάλη προσοχή να μην βράσει γιατί το οινόπνευμα εξατμίζεται σε χαμηλότερους βαθμούς από το νερό. Αν βράσει το ποτό θα έχει εν τέλει λιγότερο οινόπνευμα από ότι πρέπει. Με τον κοχλασμό μπορεί να στάξει οινόπνευμα στη φωτιά και να έχουμε άλλα (πυρκαγιά π.χ.) Καθώς ζεσταίνουμε την τσικουδιά ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο. Το πόσο βάζουμε εξαρτάται από το πόσο αρωματικό το θέλουμε. Εγώ βάζω στο λίτρο 5 ξυλάκια κανέλα και 4 γαρύφαλλο. Παράλληλα ρίχνουμε μέσα και το μέλι (προαιρετικά το έχουμε ζεστάνει και αυτό, αλλά προσοχή χωρίς να βράσει) Ενώ το σκεύος είναι στη χαμηλή φωτιά, το ανακατεύουμε μέχρις ότου το μέλι να λιώσει τελείως . Κατόπιν το κατεβάζουμε από την φωτιά . Το βάζουμε σε μπουκάλι μαζί ή χωρίς τα αρωματικά ξυλάκια μέσα. Το κρυώνουμε στο ψυγείο ή το αφήνουμε ζεστό. Σε κάθε περίπτωση το πίνουμε. Τι λέω.. το τσακίζουμε. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι στο συρτάρι μου αρκετά χρόνια και αρκετά δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Είναι από την Κρήτη και μου την έχει δώσει η συννυφάδα μου που είναι Κρητικιά. Μπορείτε να δοκιμάσετε με μικρές ποσότητες και να πειραματιστείτε. Η φιλοσοφία και τα βασικά υλικά είναι ίδια. Και τώρα η μεγάλη ερώτηση: Πως πίνεται το ρακόμελο; Ζεστό ή κρύο; Περί ορέξεως ουδείς λόγος! Και για το κρύο και για τη ζέστη, είναι εξίσου ωραίο. Προσοχή μόνο στην ποσότητα. Το γλυκό ξεγελάει. Μην το παρακάνετε, δεν είναι λικέρ και βαράει κατακέφαλα! Πηγή: www.diaforetiko.gr | Tο διαβάσαμε εδώ

Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με την διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού.

Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα. Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται απο ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.Παλιότερα οι γιαγιάδες το έδιναν στα εγγόνια τους σαν φάρμακο για το βήχα (και όχι μόνο).

Πάμε να δούμε πως μπορούμε να το φτιάξουμε…

Στο μπρίκι για ένα ποτήρι….


Πέντε μεζούρες Ρακί (τσικουδιά)
Μια μεζούρα μέλι.
Κανέλα σε ξυλαράκι
Γαρύφαλλο σε ξυλαράκι

Στην κατσαρόλα για 1 λίτρο τσικουδιά

1 λίτρο τσικουδιά
4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι
2 ξύλακια κανέλα
4 καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση της συνταγής :

Σε κατσαρόλα (ανάλογα πόσο φτιάχνουμε μπορεί να είναι μπρίκι ή καζάνι) ζεσταίνουμε την τσικουδιά σε χαμηλή φωτιά (περίπου 80C). Πολύ μεγάλη προσοχή να μην βράσει γιατί το οινόπνευμα εξατμίζεται σε χαμηλότερους βαθμούς από το νερό. Αν βράσει το ποτό θα έχει εν τέλει λιγότερο οινόπνευμα από ότι πρέπει. Με τον κοχλασμό μπορεί να στάξει οινόπνευμα στη φωτιά και να έχουμε άλλα (πυρκαγιά π.χ.)

Καθώς ζεσταίνουμε την τσικουδιά ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο. Το πόσο βάζουμε εξαρτάται από το πόσο αρωματικό το θέλουμε. Εγώ βάζω στο λίτρο 5 ξυλάκια κανέλα και 4 γαρύφαλλο. Παράλληλα ρίχνουμε μέσα και το μέλι (προαιρετικά το έχουμε ζεστάνει και αυτό, αλλά προσοχή χωρίς να βράσει)

Ενώ το σκεύος είναι στη χαμηλή φωτιά, το ανακατεύουμε μέχρις ότου το μέλι να λιώσει τελείως .

Κατόπιν το κατεβάζουμε από την φωτιά . Το βάζουμε σε μπουκάλι μαζί ή χωρίς τα αρωματικά ξυλάκια μέσα. Το κρυώνουμε στο ψυγείο ή το αφήνουμε ζεστό.

Σε κάθε περίπτωση το πίνουμε. Τι λέω.. το τσακίζουμε.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι στο συρτάρι μου αρκετά χρόνια και αρκετά δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Είναι από την Κρήτη και μου την έχει δώσει η συννυφάδα μου που είναι Κρητικιά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε με μικρές ποσότητες και να πειραματιστείτε.
Η φιλοσοφία και τα βασικά υλικά είναι ίδια.

Και τώρα η μεγάλη ερώτηση: Πως πίνεται το ρακόμελο; Ζεστό ή κρύο;

Περί ορέξεως ουδείς λόγος! Και για το κρύο και για τη ζέστη, είναι εξίσου ωραίο.

Προσοχή μόνο στην ποσότητα. Το γλυκό ξεγελάει. Μην το παρακάνετε, δεν είναι λικέρ και βαράει κατακέφαλα! 

Πηγή:www.diaforetiko.gr |
loading...
« PREV
NEXT »