Latest News

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Τα πιο όμορφα και σπάνια μάτια είναι τα κατάμαυρα.

Για τα μάτια λέγονται πολλά. Το πόσο δυνατά μιλάνε ενώ το στόμα είναι κλειστό, το πόσο εκφραστικά είναι και κυρίως, όπως είπε ο αείμνηστος Al Pacino στο Scarface: «Τα μάτια, Chico. Αυτά ποτέ δε λένε ψέματα».Όσον αφορά τα μπλε μάτια, όσοι δεν τα έχουν, τα ζηλεύουν κι όσοι τα έχουν, κάνουν τους άλλους να ζηλεύουν. Πάντα θα χάνεσαι σε ένα βλέμμα με γαλάζια μάτια κι άλλωστε δεν είναι τυχαίο το πόσα τραγούδια έχουν γραφτεί γι' αυτά.


Εξίσου όμορφα είναι και τα πράσινα, που καμιά φορά πολλοί τα μπερδεύουν με τα γαλάζια και το αντίστροφο. Ιδιαίτερο επίσης χρώμα αποτελεί το μελί.

Και φυσικά, έχουμε τα καστανά. Αυτό το καστανό χρώμα που είναι το πιο συνηθισμένο, αλλά και ταυτόχρονα το πιο ζεστό, γλυκό κι όπως λένε εκφραστικό.

Όσο λοιπόν υπάρχει αυτή η φρενίτιδα, αυτός ο «πόλεμος» ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο χρώμα, το γαλάζιο και το καστανό δηλαδή, παραβλέπουμε ίσως και τα πιο όμορφα, αλλά και σπάνια μάτια από όλα: τα κατάμαυρα.

Και ναι, είμαι σίγουρη πως ασυναίσθητα από μέσα σου τραγούδησες το περίφημο «τα μαύρα μάτια σου όταν τα βλέπω με ζαλίζουνε». Ακόμη κι αυτό το τραγούδι λοιπόν, είναι ένα στοιχείο που κάνει τα μαύρα μάτια τόσο ιδιαίτερα κι όμορφα. Ένα κομμάτι που δε θα μπορούσε να το τραγουδήσει άλλος απ' τον βασιλιά των τσιγγάνων Μανώλη Αγγελόπουλο, καθώς οι τσιγγάνοι φημίζονται για τον πλούσιο συναισθηματικό τους κόσμο, το πάθος και τον έρωτα στα τραγούδια τους.

Ένας άλλος λόγος που καθιστά τα κατάμαυρα μάτια τα πιο όμορφα, είναι το πόσο σπάνια είναι. Βάσει ερευνών, μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κατάμαυρα μάτια. Μετά από αυτό, είναι δυνατόν να μη βγει τραγούδι γι' αυτά, το οποίο μετά από τόσα χρόνια ακούγεται μέχρι και σήμερα;

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι καμία σημασία δεν έχει τι χρώμα είναι τα μάτια κάποιου, αλλά αυτό που μετράει είναι ο τρόπος που σε κοιτάνε. Κι εδώ ταιριάζει ακόμη ένα απόφθεγμα του Γιώργου Σεφέρη «Ήταν ωραία τα μάτια σου, αλλά δεν ήξερες πού να κοιτάξεις».

Δε διαφωνώ, αλλά είναι αδιανόητο να συναντήσεις άνθρωπο με κατάμαυρα μάτια και να μην καρφώσεις το βλέμμα σου επάνω τους. Αρχικά, πιθανώς θα θες να σιγουρευτείς ότι δεν είναι σκούρα καστανά. Μόλις επιβεβαιωθείς ότι είναι μαύρα, θα το δεις. Θα σε ζαλίσουνε. Δε θα μπορείς καν να διακρίνεις την κόρη του ματιού κι αυτό είναι που θα σε κάνει να κολλήσεις.

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και τα μαύρα παίζουν επικίνδυνο παιχνίδι πάνω σε αυτό. Λόγω του πανέμορφου, αλλά και σπάνιου χρώματός τους, αποδίδεται αυτομάτως στο βλέμμα του άλλου ένα βάθος κι ένα μυστήριο. Είναι σαν να προσπαθήσεις να μάθεις για τον άλλον μέσα απ΄τα βλέμματα αντί να τον ρωτήσεις ευθέως, αλλά τα μαύρα μάτια σου μπλοκάρουν την είσοδο στα εσώψυχά του, γεμίζοντάς σε αμφιβολίες, αλλά κι ενθουσιασμό ταυτόχρονα.

Μια ακόμη απόδειξη της σπανιότητας αυτών των ματιών, αποτελεί ότι ψάχνοντας για διάσημους με αυτό το χρώμα, κατέληξα να βρω μόλις τρεις: Χάλι Μπέρι, Λούσι Λιου και τον πιο νέο Μπεν Μπαρνς.

Βλέποντας λοιπόν φωτογραφίες τους, το βλέμμα τους είναι αυτό που λένε «μαγνητίζει». Είναι σαν να σε τραβάει, σαν να σε φυλακίζει, σαν να μη σε αφήνει να κοιτάξεις αλλού παρά μόνο εκεί.

Σίγουρα όλα τα χρώματα ματιών είναι όμορφα, απ' τα πιο ανοιχτόχρωμα μέχρι τα πιο σκουρόχρωμα. Στον έρωτα ειδικά, αυτό που θα σου μείνει πάντα απ' τις πρώην σου σχέσεις, είναι τα μάτια τους. Το πώς σε κοίταξαν όταν σε φίλησε την πρώτη φορά, πόσο ήρεμα ήταν όταν ήσασταν απλώς μαζί. Αυτά, επίσης, θα σε στοιχειώνουν στον χωρισμό σας. Γιατί το πρώτο πράγμα που θα θυμηθείς απ' την πρώην σου σχέση, θα είναι τα μάτια της και το πώς κοιτούσαν εσένα.

Για όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, τα κατάμαυρα μάτια ξεχωρίζουν. Κι αν κάπου, κάποτε, είσαι τυχερός και συναντήσεις άνθρωπο με μαύρα μάτια, πρόσεξε πώς θα του φερθείς. Γιατί δεν πρόκειται να τον ξεχάσεις ποτέ.Επιμέλεια Κειμένου Ειρήνης Μανουσαρίδου: Πωλίνα Πανέρη 
loading...
« PREV
NEXT »