Latest News

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Διαγνώστηκα με «επιθετική μορφή» καρκίνου του προστάτη. Η εξομολόγηση του ηθοποιού Μπεν Στίλερ και οι συμβουλές του για όσους αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα!!

Ο κωμικός Ben Stiller αποκάλυψε την Τρίτη πως πριν από δύο χρόνια ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του προστάτη και μάλιστα «επιθετικού τύπου». Ο πρωταγωνιστής του Zoolander και του «Κάτι τρέχει με τη Μάιρη» δημοσιεύει σήμερα ένα κείμενο στο οποίο περιγράφει την εμπειρία του και με το οποίο φιλοδοξεί να παρακινήσει όσο περισσότερους άνδρες γίνεται να εξεταστούν.«Διαγνώστηκα με καρκίνο του προστάτη την Παρασκευή 13 Ιουνίου του 2014. Στις 17 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου λάμβανα ένα τεστ που μου επιβεβαίωνε πως είχα πλέον απαλλαγεί από τον καρκίνο» σημειώνει στο κείμενό που δημοσιεύτηκε στο medium.com. «Οι τρεις μήνες που μεσολάβησαν υπήρξαν μια τρελή, ξέφρενη πορεία με την οποία περίπου 180.000 Αμερικανοί το χρόνο μπορούν να ταυτιστούν» συμπλήρωσε για την ασθένεια που παρουσιάζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες μόνο στις ΗΠΑ.


«Υπήρξα εξαιρετικά τυχερός. Τυχερός, γιατί ο καρκίνος εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο ώστε να είναι ιάσιμος και επίσης επειδή ο γιατρός μου συνέστησε να κάνω μια εξέταση που δεν ήταν υποχρεωμένος.Ο ηθοποιός περιγράφει την εμπειρία του, τονίζοντας πως το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αναζητήσει στο διαδίκτυο άνδρες που σαν και εκείνον είχαν διαγνωστεί με καρκίνο. Μια πρακτική που δεν συνιστά σε κανέναν σήμερα.
«Όπως έμαθα για την ασθένειά μου – ένας από τους βασικούς παράγοντες της γνώσης είναι να ΜΗΝ πληκτρολογήσεις στο Google ‘άνθρωποι που πέθαναν από καρκίνο του προστάτη’ αμέσως μετά τη διάγνωσή σου – […] υπήρξα εξαιρετικά τυχερός. Τυχερός, γιατί ο καρκίνος εντοπίστηκε σε πρώιμο στάδιο ώστε να είναι ιάσιμος και επίσης επειδή ο γιατρός μου συνέστησε να κάνω μια εξέταση που δεν ήταν υποχρεωμένος».

Η αμφιλεγόμενη εξέταση PSA

Η εξέταση PSA (Prostate Specific Antigen), την οποία έκανε ο Ben Stiller έχει προκαλέσει ιδιαίτερα έντονη πολεμική σε δημοσιεύσεις, αλλά και στον ιατρικό κόσμο. Μετρά την πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη, η οποία είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες σε υγιείς άνδρες, αλλά συχνά είναι αυξημένη όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως γιατροί που τονίζουν πως οι τιμές του μπορεί να είναι αυξημένες, ακόμη και αν δεν υπάρχει κακοήθης όγκος. «Η εξέταση PSA έσωσε τη ζωή μου. Κυριολεκτικά» σημειώνει πάντως ο ηθοποιός και τονίζει πως αυτό είναι και ο λόγος που γράφει όσα γράφει σήμερα, έχοντας αφήσει πίσω του τον εφιάλτη.
Υπήρξαν πολλές αντικρουόμενες δημοσιεύσεις γύρω από το τεστ τα περασμένα χρόνια. Άρθρα και κείμενα γνώμης που αμφισβητούσαν την ασφάλεια του, έρευνες που μοιάζουν να μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους.

«Υπήρξαν πολλές αντικρουόμενες δημοσιεύσεις γύρω από το τεστ τα περασμένα χρόνια. Άρθρα και κείμενα γνώμης που αμφισβητούσαν την ασφάλεια του, έρευνες που μοιάζουν να μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους και διαφωνίες για το κατά πόσο πρέπει όλοι οι άνδρες να εξετάζονται με αυτό τον τρόπο» γράφει ο ηθοποιός. Ο Stiller υποστηρίζει πως ο γιατρός του παρακολουθούσε την τιμή που δίνει η συγκεκριμένη εξέταση για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, πριν προχωρήσει σε μια «ελαφρώς διεισδυτική εξ επαφής εξέταση χρησιμοποιώντας ένα γάντι» όπως λέει χαρακτηριστικά για την κλασική μέθοδο εξέτασης του προστάτη.

Σε έναν ημιτελή κόσμο, πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος να καθορίσει κανείς τις δράσεις του για τον πιο ιάσιμο και παράλληλα θανατηφόρο τύπο καρκίνου, είναι να τον διαγνώσει έγκαιρα.Σε κάθε περίπτωση, η παρακολούθηση και τα αποτελέσματα των διαδοχικών εξετάσεων οδήγησαν σε σειρά άλλων εξετάσεων και τελικά σε χειρουργική λαπαροσκοπική προστατεκτομή. Ο Ben Stiller επιμένει πως οι οδηγίες της Ομάδας Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ είναι παρωχημένες και δηλώνει υπέρμαχος της εξέτασης αίματος PSA και φυσικά της δακτυλοσκόπησης.

«Κάνω την προσευχή μου που είχα έναν γιατρό που μου παρουσίασε τις επιλογές που είχα. Εφόσον επέλεξα να κάνω το τεστ, με συνέστησε σε γιατρούς που ειδικεύονται στο θέμα ώστε να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα» σημειώνει και χωρίς να είναι απόλυτος τονίζει: «Σε έναν ημιτελή κόσμο, πιστεύω πως ο καλύτερος τρόπος να καθορίσει κανείς τις δράσεις του για τον πιο ιάσιμο και παράλληλα θανατηφόρο τύπο καρκίνου, είναι να τον διαγνώσει έγκαιρα».

ΠΗΓΗ: news247.gr
loading...
« PREV
NEXT »