Latest News

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Αρχάρια yogi; Ένας δάσκαλος της yoga αποκαλύπτει τις top συμβουλές του!


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης, Yoga & Meditation teacher 

Είναι πάντα ήρεμος, μιλάει αργά και δίνει την εντύπωση ότι τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τη συγκέντρωση του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ...δεν παρατηρεί τι ακριβώς συμβαίνει στην αίθουσα – ακόμα κι όταν στέκεται ανάποδα στη «shirshasana»! Ζητήσαμε από ένα δάσκαλο yoga να μας πει μερικά πράγματα που θα ήθελε να γνωρίζουν οι μαθητές του κι αυτά που μας είπε είναι αρκετά αποκαλυπτικά!


Αν έχεις αργήσει πάνω από 10 λεπτά, μην μπεις στην τάξη (παρότι θα σε καλωσορίσουμε αν μπεις)

«Η yoga είναι φιλοσοφία, τρόπος ζωής που αγγίζει κάθε πλευρά της ανθρώπινης εμπειρίας και, μολονότι γυμνάζει πολύ αποτελεσματικά, δεν είναι μόνο γυμναστική» επισημαίνει ο Κωνταντίνος Χαραντινιώτης, yoga και meditation
teacher. «Καλό είναι κατά τη διαδικασία που οι συμμετέχοντες προετοιμάζονται γι’ αυτή την εμπειρία να μην αποσπάται η προσοχή τους». Επιπλέον, είναι επικίνδυνο να ξεκινήσεις χωρίς ζέσταμα γιατί μπορεί να προκληθεί τραυματισμός.

Είναι καλύτερο να φέρνεις το δικό σου mat

Στα περισσότερα στούντιο θα βρεις (σχετικά) καθαρά στρώματα, αλλά όχι πάντα ούτε εντελώς. Πέρα από αυτό, είναι έτσι κι αλλιώς κακό να βάζεις το πρόσωπό σου εκεί που πατούν τα πόδια. Κι όταν χρησιμοποιείς ένα κοινόχρηστο yoga mat, είναι πολύ πιθανό να συμβεί ακριβώς αυτό. Ακόμη όμως κι αν το mat είναι δικό σου, μην ξεχνάς ότι κάθεσαι πάνω του ιδρωμένη και το πατάς. Αν μετά το τυλίγεις και το αφήνεις στο αυτοκίνητο μέχρι το επόμενο μάθημα ή για 3 μήνες και δεν έχει πλυθεί ποτέ, θα το μυρίσουν όλοι! Καθάριζέ το στο ντους μία φορά την εβδομάδα και άφηνέ το να στεγνώσει φυσικά στον ήλιο.
Ας είμαστε διακριτικοί

«Αν πρέπει να βγεις από την αίθουσα, παρακαλώ να είσαι προσεκτική – δεν υπάρχει λόγος να πατήσεις πάνω στα στρώματα των άλλων. Εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο κινούμαστε σε ένα χώρο, η γλώσσα του σώματός μας λέει πολλά για το σεβασμό στους άλλους και στον εαυτό μας» σχολιάζει ο ειδικός. «Καλό είναι να έχεις κατά νου ότι ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση που πρεσβεύει η yoga θα πρέπει να ξεκινά από τη στιγμή που παρκάρεις το αυτοκίνητο μέχρι την ώρα που φεύγεις και πιο μετά» τονίζει.

Σημασία δεν έχουν (μόνο) τα διπλώματα

Μπορεί να είναι εύκολο να βρεις ένα πιστοποιητικό και σχεδόν όλοι οι δάσκαλοι της yoga έχουν κάποιο σχετικό δίπλωμα. Ωστόσο, αυτό δε σου εξασφαλίζει ότι ο δάσκαλος έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο ή τη φιλοσοφία της yoga. Ένας καλύτερος τρόπος για να βρεις έναν καλό instructor είναι να ρωτήσεις τριγύρω. Οι καλοί δάσκαλοι έχουν οπαδούς και θα ακούσεις γι’ αυτούς. «Επίσης, έχε το νου σου για δασκάλους που σου λένε απλά να συνεχίσεις να πιέζεις και να παίρνεις ανάσες χωρίς να δώσουν άλλη οδηγία, όταν τους λες ότι έχεις ένα τράβηγμα ή πονάει ο ώμος σου. Συνήθως αυτό είναι μια ένδειξη ότι δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν το πρόβλημα κι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμούς» τονίζει ο ειδικός.

Μη φοράς έντονα αρώματα

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν να βάζουν αιθέρια έλαια ή αρώματα. Όμως η έντονη μυρωδιά μπορεί να ενοχλεί τους άλλους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δεν υπάρχει λόγος να καταδυναστεύουμε τους υπόλοιπους. Περιορίσου στο αποσμητικό σου, το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα αν πηγαίνεις για yoga μετά από μια έντονη μέρα και δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ντους πριν μπεις στην αίθουσα.

Φρόντισε να είσαι «ελαφριά» όταν πηγαίνεις στο μάθημα

Η yoga είναι μια φυσική άσκηση, συχνά απαιτητική. Θα κάνεις asanas που κινούν το διάφραγμα, θα τύχει ακόμα και να βρεθείς με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω! Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να έχεις ελαφρύ στομάχι, που σημαίνει μην έχεις φάει κανονικό γεύμα 3 ώρες πριν (ή σνακ μία ώρα πριν). Και εννοείται ότι δεν έχει νόημα να μπεις στην αίθουσα αν έχεις πιει αλκοόλ. «Δεν θέλεις να υπάρχουν αυτές οι αναθυμιάσεις ούτε μέσα στο κεφάλι σου ούτε γύρω σου» σχολιάζει ο ειδικός.

Προσπάθησε να μην είσαι βιαστική

Καλό είναι να μην επιδιώκεις απλά να «στριμώξεις» μία ώρα yoga στο ασφυκτικό πρόγραμμά σου, αλλά να το αντιμετωπίσεις σαν μια ιδιαίτερη προσωπική στιγμή, σαν μια ιεροτελεστία αφιερωμένη στον εαυτό σου. «Προσπάθησε να φτάσεις ένα τέταρτο νωρίτερα από την ώρα του μαθήματος για να έχεις το χρόνο να χαλαρώσεις, να αφήσεις πίσω σου ό,τι σε φόρτισε στη διάρκεια της ημέρας Μόνο έτσι θα μπορέσεις να έρθεις σε επαφή με σώμα και το μυαλό σου, ώστε να καταφέρεις να αναδείξεις τις καλές ποιότητες της καρδιάς σου, που είναι τελικά και ο στόχος της yoga» καταλήγει ο Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης.
loading...
« PREV
NEXT »