Latest News

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Εμπιστοσύνη στη σχέση – Γιατί δεν έχεις – Τι να κάνεις.

Η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι κάτι που μπορεί να υπάρχει ή όλοι μιλάμε γι’ αυτήν, την υποστηρίζουμε αλλά δυσκολευόμαστε στην πράξη; Αρκετές φορές οι γυναίκες κάνουμε δηλώσεις του τύπου «εγώ εμπιστεύομαι τον σύντροφό μου» αλλά κάτι μας τρώει! Μπορούμε άραγε να είμαστε σίγουρες για το πώς θα λειτουργήσει κάποιος άλλος; Πολλές φορές μας ξαφνιάζει και ο ίδιος μας ο εαυτός! Η εμπιστοσύνη στην σχέση, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πως είναι σχετική. Η αλήθεια είναι πως χωρίς την εμπιστοσύνη δεν μπορεί εύκολα μία σχέση να έχει διάρκεια αλλά σίγουρα δεν εννοούμε πως κλείνουμε τα μάτια σε οτιδήποτε συμβαίνει.Την εμπιστοσύνη για να την αισθανθούμε πρέπει να μας την εμπνεύσει και ο σύντροφός μας και αυτό το καταλαβαίνουμε σε διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν στην καθημερινότητα. Υπάρχουν, όμως και οι περιπτώσεις που εμείς οι ίδιες έχουμε προαποφασίσει πως δεν πρόκειται ποτέ να δείξουμε εμπιστοσύνη σε κάποιον είτε γιατί το έχουμε κάνει και απογοητευτήκαμε είτε γιατί θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και να μην αφήνουμε ούτε μια στιγμή στην τύχη της. Δείχνουμε μία επιφυλακτικότητα που, αν κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπει σε κανέναν να κερδίσει την εμπιστοσύνη μας. Ίσως μια τέτοια κατάσταση να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Μπορούμε να δείξουμε εμπιστοσύνη στη σχέση μας ;


Γιατί δεν δείχνουμε εμπιστοσύνη στη σχέση;


1)Γιατί απογοητευτήκαμε


Καταστάσεις που έχουμε βιώσει στο παρελθόν ίσως δημιουργούν προβλήματα στην τωρινή μας σχέση. Δεν είναι περίεργο να κουβαλάτε κάτι άσχημο που είχατε ζήσει σε μία προηγούμενη σχέση. Το θέμα είναι πως μπορεί να μην δίνετε τη ευκαιρία στον σύντροφό σας να σας δείξει πως δεν μπορούμε να βάζουμε όλους τους ανθρώπου στο ίδιο τσουβάλι! Αρνείστε να δείξετε εμπιστοσύνη στη σχέση και είστε κατηγορηματική σε αυτό. Φοβάστε πως πολύ εύκολα θα απογοητευτείτε ξανά αφού είστε σίγουρες πως κανένας δεν θα εκτιμήσει την εμπιστοσύνη που δείχνετε. Μήπως, όμως στην πραγματικότητα, μία τέτοια κατάσταση κουράζει και εσάς;


2)Γιατί θέλουμε τον απόλυτο έλεγχο


Θεωρούμε πως δείχνοντας εμπιστοσύνη σε κάποιον χαλαρώνουμε και στο τέλος χάνουμε τον έλεγχο των καταστάσεων. Η εμπιστοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις πιστεύουμε πως λειτουργεί σαν ηρεμιστικό αν όχι και υπνωτικό! Θέλουμε να έχουμε πάντα τα μάτια μας ανοιχτά για να αντιλαμβανόμαστε και το παραμικρό που μπορεί να συμβεί. Είμαστε σίγουρες πως δεν το έχουμε παρακάνει με συνέπεια να δημιουργούμε άσχημες καταστάσεις; Είναι τελείως διαφορετικό να εθελοτυφλούμε από το να εμπιστευόμαστε! Είναι καλό να υπάρχει εμπιστοσύνη στη σχέση αλλά μέχρι αποδείξεως του εναντίου.


3)Γιατί δεν μας την εμπνέει


Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε αλλά δεν μας αφήνει! Οι άντρες γνωρίζουμε πως λειτουργούν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από εμάς. Ίσως η επιφανειακή τους σκέψη σε κάποια θέματα να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα χωρίς απαραίτητα να συμβαίνει κάτι. Πιο απλά μπορούμε να πούμε πως το μυαλό και περισσότερο μιας ερωτευμένης γυναίκας μπορεί να παρερμηνεύσει κάποιες καταστάσεις. Φυσικά και ένας άντρας μπορεί να μην μας εμπνέει εμπιστοσύνη αλλά δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που δίνουμε περισσότερη σημασία σε κάποιες κινήσεις τους χωρίς να υπάρχει τελικά λόγος.


Πώς μπορεί να αλλάξει η κατάσταση;


1)Ξεκολλάμε από το παρελθόν


Αν θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση καλό είναι να ξεκινήσουμε ξεκολλώντας από το παρελθόν και αυτό θα το κάνουμε για να αισθανθούμε καλύτερα και να προχωρήσουμε μπροστά. Οποιαδήποτε απογοήτευση του παρελθόντος δεν μπορούμε να την ξεχάσουμε αλλά μπορούμε να την συνδέσουμε αποκλειστικά και μόνο με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν είναι όλοι οι άντρες ίδιοι! Τι θα συμβεί αν δείξουμε εμπιστοσύνη στη σχέση μας δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από την αρχή. Μπορούμε όμως να βλέπουμε την πραγματικότητα και ξέρουμε πολύ καλά να αντιμετωπίσουμε όπως πρέπει οποιαδήποτε κατάσταση. Έτσι απολαύστε την σχέση σας και μην την δηλητηριάζετε με βιώματα του παρελθόντος.


2)Εστιάζουμε στον «αυτοέλεγχο»


Έχουμε να ανάγκη τον έλεγχο στην σχέση μας και θέλουμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα σε αυτήν. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που μπορούμε να έχουμε είναι ο έλεγχος του ίδιου μας του εαυτού. Όσο και να προσπαθούμε να ελέγξουμε απόλυτα έναν άλλον άνθρωπο είναι δύσκολο ως και ακατόρθωτο να το καταφέρουμε. Ουσιαστικά, δείχνουμε εμπιστοσύνη στη σχέση για να μπορούμε να προχωρήσουμε. Διατηρούμε τον αυτοέλεγχό μας και έτσι δείχνουμε και στον άλλον πως θα ήταν καλό να κάνει το ίδιο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης από οποιαδήποτε πλευρά και αν δημιουργείται δεν βοηθάει στην πορεία μίας σχέσης και στην εξέλιξή μας.


3)Νιώθουμε την εμπιστοσύνη γιατί θέλουμε!


Την εμπιστοσύνη στη σχέση μας την νιώθουμε γιατί θέλουμε! Αν αυτή προδοθεί δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλά οποιουδήποτε το έχει δημιουργήσει. Αισθανόμαστε χαζές αν δείξουμε εμπιστοσύνη στον σύντροφό μας και τελικά μας απογοητεύσει. Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως δεν χρειάζεται να κουβαλάμε τα βάρη των άλλων. Ποιος έχει το πρόβλημα; Αυτός που δείχνει εμπιστοσύνη σε κάποιον ή αυτός που δεν είναι σε θέση να το εκτιμήσει; Οποιαδήποτε είδους προδοσία στη σχέση μπορεί να ταρακουνήσει την εμπιστοσύνη μας αλλά είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε με τον σύντροφό μας και να λύνουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται αφού είναι πολύ ψυχοφθόρο να σταματήσουμε πια να του έχουμε εμπιστοσύνη. Σκεφτείτε πόσο κουραστική μπορεί να γίνει μία τέτοια κατάσταση, σε βάθος χρόνου, για εμάς τις ίδιες.

Έτσι δείχνουμε εμπιστοσύνη στη σχέση που πιστεύουμε πως αξίζει! Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το μέλλον, απλά είμαστε πάντα έτοιμες να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε έρθει!

loading...
« PREV
NEXT »