Latest News

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ανοσοθεραπεία: Επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου;

Δέρμα, πνεύμονας, μαστός, ωοθήκες, πάγκρεας, αίμα... 

Οι επιστήμονες παλεύουν σε πολλά μέτωπα για να κερδίσει η ίδια η ζωή. Επιφανείς ερευνητές εφαρμόζουν πρωτοποριακές μεθόδους που ωθούν τον οργανισμό να νικήσει τους όγκους.Ένας σιωπηλός πόλεμος διεξάγεται στα εργαστήρια τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι αδυσώπητος, επίμονος και συνεχής, με μικρές μάχες σε πολλά μέτωπα. Εχθρός είναι ο καρκίνος, σύμμαχος ο ίδιος ο οργανισμός του ασθενούς και όπλα κύτταρα δικά μας ή συνθετικά που εκπαιδεύονται να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό να του επιτεθεί. 

Αν η νόσος επανέλθει, αυτά έχουν αποκτήσει μνήμη και την αντιμετωπίζουν πάλι. Η ανοσοθεραπεία είναι η επανάσταση στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι γιατροί κατά του καρκίνου. Δεν σκοτώνει υγιείς ιστούς για να πολεμήσει τα ογκογόνα κύτταρα, όπως συμβαίνει στη χημειοθεραπεία. Αντίθετα, τονώνει τον οργανισμό ενός ανθρώπου που παλεύει με νύχια και με δόντια να ζήσει.

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο είναι καλά: Η ουσία πεμπρολιζουμάμπη (χορηγείται και στη χώρα μας) χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανοσοθεραπείας και σε ασθενείς που δεν είχαν λάβει προηγουμένως άλλη θεραπεία και παρουσίασε καλύτερα αποτελέσματα από τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο δεύτερος πιο συχνός σε άντρες και γυναίκες. 

Την ίδια στιγμή, έρχονται στο φως ιστορίες ασθενών σε τελικό στάδιο καρκίνου που επιστρέφουν στη δουλειά τους χάρη στην ανάκαμψη που παρουσιάζουν με πιο εξατομικευμένες εκδοχές της ανοσοθεραπείας στο λέμφωμα non Hodgkin κ.ά.

Ελπίδες για μελάνωμα, πνεύμονα, μαστό

Μια μερίδα ασθενών στην Ελλάδα με προχωρημένη μορφή μελανώματος και καρκίνου του πνεύμονα (μη μικροκυτταρικού) έχουν βρει τη δική τους αχτίδα αισιοδοξίας. Αν η χημειοθεραπεία απέτυχε ή η περίπτωσή τους δεν χειρουργείται, ο ογκολόγος –πάλι στο πλαίσιο της ανοσοθεραπείας– προτείνει τη χορήγηση μιας πρωτεΐνης (αντίσωμα). 

Αυτή θα τονώσει το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό ώστε να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα και να τα εξοντώσει. Η πρωτεΐνη αυτή ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων που είναι γνωστά ως checkpoints (αναστολείς των σημείων ελέγχου, όπως η πεμπρολιζουμάμπη και η νιβολουμάμπη). Τι κάνουν; Όταν κάποιος ιός ή βακτήριο επιτίθεται στον οργανισμό, τα ανοσοποιητικά κύτταρα αντεπιτίθενται, λειτουργώντας ως στρατιώτες μας. 

Όμως, στον καρκίνο, ένας συγκεκριμένος υποδοχέας, ο PD-1, τα αδρανοποιεί, με αποτέλεσμα συχνά να μη σπεύδουν στη μάχη. Τα παραπάνω φάρμακα λοιπόν (καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) αναστέλλουν τη δράση του υποδοχέα και επιτρέπουν στους στρατιώτες μας να υπερασπιστούν την άμυνα του οργανισμού.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κώστας Μπαξεβάνης, επικεφαλής στο Κέντρο Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του καρκίνου στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, «τα αντισώματα αυτά μπλοκάρουν την καταστολή και επανενεργοποιούν το ανοσοποιητικό ώστε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα». 

Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν αύξηση της επιβίωσης σε περισσότερους ανθρώπους: Οι 7 στους 10 ασθενείς που έλαβαν πεμπρολιζουμάμπη έζησαν τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας, ενώ το 34% δεν παρουσίασε επιδείνωση (το αντίστοιχο ποσοστό με τη χημειοθεραπεία είναι 16%). 

Όμως, η μέθοδος δεν προσφέρει ίαση σε όλους γι' αυτό οι επιστήμονες αναζητούν βιοδείκτες (ουσίες στο αίμα του ασθενούς) που θα τους βοηθήσουν να παρασκευάσουν ακόμα πιο στοχευμένα φάρμακα.

Ένα από αυτά αφορά τη νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Μια από τις κλινικές μελέτες έγινε στα εργαστήρια του νοσοκομείου Άγιος Σάββας. Σε αυτή συμμετείχαν 139 Ελληνίδες σε σύνολο συνολικά 298 γυναικών. Όπως αναφέρει ο Δρ Μπαξεβάνης, «εμβολιάσαμε γυναίκες με μια συνθετική ογκοπρωτεΐνη και μια ουσία που ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε ο οργανισμός να απαντήσει. 

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά σε κάποιες ομάδες ασθενών, όπως σε εκείνες με τον λεγόμενο τριπλά αρνητικό καρκίνο (σ.σ. μια επιθετική μορφή της νοσου) ή σε αυτές με χαμηλά επίπεδα ογκοπρωτεΐνης, σε σχέση με όσες έλαβαν ψευδοφάρμακο». Προηγουμένως, οι ερευνητές είχαν χρησιμοποιήσει το ίδιο πρωτόκολλο στον καρκίνο του προστάτη. 

«Χάρη στο εμβόλιο υπάρχουν ασθενείς που δεν έχουν υποτροπιάσει εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία», τονίζει ο ειδικός. Ωστόσο, η μέθοδος είναι άγνωστο αν θα συνεχιστεί, καθώς η αμερικανική χρηματοδότησή της στο ελληνικό εργαστήριο σύντομα λήγει και δεν έχουν βρεθεί χορηγοί στη χώρα μας.


Οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα: Γίνονται με ουσίες που δοκιμάζονται σε άλλες ενδείξεις από εκείνες για τις οποίες έχουν πάρει έγκριση.

-H πεμπρολιζουμάμπη χορηγείται και πειραματικά σε 6 μελέτες στον καρκίνο κεφαλής, τραχήλου, ουροδόχου κύστης, πνεύμονα και στο μελάνωμα.
-Η νιβολουμάμπη χορηγείται σε 13 μελέτες συνδυαστικά ή μη με την ιπιλιμουμπάμπη για καρκίνο γαστροοισοφάγου, ουροδόχου κύστης, πνεύμονα, κεφαλής, τραχήλου, μελάνωμα.
-Η ατεζολιζουμάμπη χορηγείται πειραματικά για τον καρκίνο ουροδόχου κύστης, μεταστατικό καρκίνο του μαστού, πνεύμονα, ορθού.

Όλες οι θεραπείες που αναφέρονται στο άρθρο μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά παρενέργειες. Σε περιπτώσεις μεγάλης τοξικότητας, η ανοσοθεραπεία σταματά. Συμβουλευθείτε τον ογκολόγο σας για το αν πληρείτε τα κριτήρια να συμμετέχετε.

loading...
« PREV
NEXT »