Latest News

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Αποξένωση στο ζευγάρι – Αιτίες – Τρόποι αντιμετώπισης.

Ποιοι είναι οι λόγοι που αποξενώνονται τα ζευγάρια; Πολλοί και διάφοροι και πάντα ανάλογοι με τον χώρο που δίνουμε! Τους λόγους που οδηγούν στην αποξένωση το ζευγάρι, μπορούμε να τους παρομοιάσουμε με ένα «αόρατο τρίτο πρόσωπο». Συνήθως το αντιλαμβανόμαστε αφού έχει συμβεί και ή ψάχνουμε τρόπους να διορθώσουμε την κατάσταση όσο είναι νωρίς ή σε κάποιες περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμη. Πολλοί πιστεύουν πως η αποξένωση στο ζευγάρι έρχεται με τον χρόνο όταν δεν ταιριάζουμε μεταξύ μας. Είναι αλήθεια κάτι τέτοιο ή κάποιες καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας, μας ξεπερνάνε;


Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε «αποξένωση στο ζευγάρι» είναι η περίπτωση που ο καθένας έχει δικά του σοβαρά θέματα που τον απασχολούν και τον απομονώνουν. Κλεινόμαστε στις σκέψεις μας με συνέπεια να αφήνουμε στην άκρη τον σύντροφό μας. Αρχικά, μπορεί να θεωρούμε πως τον προστατεύουμε από δυσάρεστες καταστάσεις και σκέψεις. Στην πραγματικότητα, όμως, δημιουργούμε μία απόσταση και σιγά σιγά υψώνουμε έναν τοίχο ανάμεσά μας. Πώς μπορούμε να διορθώσουμε μια τέτοια κατάσταση;

Αποξένωση στο ζευγάρι – Λόγοι

1)Προβλήματα

Καθημερινά προβλήματα μπορούν να αποξενώσουν το ζευγάρισε βάθος χρόνου. Αυτό συμβαίνει όταν τα προβλήματα τα βλέπουμε από διαφορετική οπτική γωνία και όταν δεν μπορούμε να βρούμε μία κοινή γραμμή για την λύση τους. Οι σκέψεις και η πίεση μας κάνουν να κλεινόμαστε στον εαυτό μας. Τι συμβαίνει όταν ο σύντροφός μας μας θυμίζει τα προβλήματά μας; Η ανάγκη μας να ξεχαστούμε για λίγο μας απομακρύνει. Αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα όταν δεν βρίσκεται δίπλα μας αφού τον έχουμε συνδέσει με τα προβλήματα που μας απασχολούν. Είναι από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που οδηγούν στην αποξένωση το ζευγάρι. Συνήθως δεν το συνειδητοποιούμε από την αρχή για να το σταματήσουμε.

Όλοι για να επιβιώσουμε, όσα προβλήματα και αν έχουμε, ψάχνουμε λίγες στιγμές χαλάρωσης από τις σκέψεις και τρόπους να αποδράσουμε. Όταν, λοιπόν, οι στιγμές που περνάμε με τον σύντροφό μας τις έχουμε συνδυάσει με τα προβλήματά μας είναι λογικό να προσπαθούμε να τις αποφύγουμε. Σε αυτήν την περίπτωση αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην αποξένωση.

2)Εσωστρέφεια

Η εσωστρέφεια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μέσα σε ένα ζευγάρι, όπως αποξένωση. Πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν μαζί δυο άνθρωποι όταν ο ένας από τους δυο ή και οι δυο βρίσκονται κλεισμένοι στον εαυτό τους; Μπορεί να κρατάμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αλλά το να αποτελούμε ένα μόνιμο μυστήριο για τον σύντροφό μας δεν φέρνει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Ένας εσωστρεφής άνθρωπος δύσκολα μπορεί να συμβιώσει με κάποιον άλλον και μάλιστα μπορεί να γίνει πολύ κουραστικός.

3)Εργαζόμαστε πολλές ώρες

Τα ζευγάρια που τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάνε χωριστά λόγω εργασίας ή υποχρεώσεων γενικότερα φαίνεται πως είναι πιο εύκολο τελικά να αποξενωθούν. Ο καθένας ασχολείται με τις δικές του δουλειές που του απορροφούν την ενέργεια και η επιστροφή στο σπίτι σημαίνει χαλάρωση! Μέχρι εδώ όλα ακούγονται φυσιολογικά αλλά έπειτα από όλο αυτό υπάρχει διάθεση για επικοινωνία; Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει οπότε με τον καιρό συνειδητοποιούμε πως έχουμε χάσει αρκετά πράγματα στην μεταξύ μας σχέση.

4)Γρήγοροι ρυθμοί

Οι γρήγοροι ρυθμοί της εποχής μπορούμε να πούμε πως είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην αποξένωση ένα ζευγάρι. Προσπαθούμε αλλά δεν καταφέρνουμε πάντα να βρίσκουμε τον χρόνο για να πλησιάσουμε όσο χρειάζεται τον σύντροφό μας. όλα κινούνται γρήγορα κι εμείς τρέχουμε να προλάβουμε με αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να γίνονται πιο δύσκολες. Το μυαλό αποπροσανατολίζεται, τα συναισθήματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα και οι υποχρεώσεις γίνονται όλο και περισσότερες! Η κάθε μία από εμάς έχει πολλά θέματα να λύσει καθημερινά και για πολλά να τρέξει. Οι ώρες που μπορούμε να αφιερώσουμε στην σχέση μας περιορίζονται και δεν είναι καθόλου περίεργο να χανόμαστε.

Αποξένωση στο ζευγάρι – Αντιμετωπίζεται;

Η αποξένωση στο ζευγάρι αντιμετωπίζεται; Συνήθως, συνειδητοποιούμε τι έχει συμβεί αφού τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Κάποιες φορές μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και κάποιες άλλες πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά. Όταν δυο άνθρωποι μοιάζουν ξένοι μέσα στο ίδιο σπίτι τότε, αναπόφευκτα, βιώνουν κάποιες καταστάσεις. Μπορεί να υπάρχει ένταση αλλά μπορεί και αδιαφορία! Ο καθένας αρχίζει να κοιτάει τον εαυτό του και λειτουργούν πιο πολύ ως συγκάτοικοι και όχι ως ζευγάρι. Για να καταφέρουμε να διορθώσουμε την κατάσταση, αρχικά, θα πρέπει να το θέλουμε και οι δυο. Ουσιαστικά, κάνουμε μία επανεκκίνηση και αυτή την φορά προσπαθούμε να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες.


Σε όλους μας υπάρχουν περίοδοι στη ζωή μας που είμαστε πιο πιεσμένοι και χανόμαστε λίγο στις σκέψεις μας και τις καταστάσεις αλλά η κατανόηση είναι αυτή που θα μας κάνει να προχωρήσουμε χωρίς να αποξενωθούμε. Όταν δυο άνθρωποι αποφασίζουν να είναι μαζί τότε μοιράζονται και τις σκέψεις του και τα προβλήματα και τα άγχη τους και πολλά ακόμη! Δεν αφήνουμε τον σύντροφό μας να χαθεί μόνος του μέσα στην καθημερινότητα αλλά βρισκόμαστε δίπλα του τονίζοντας την παρουσία μας. «Είμαστε ζευγάρι» θα πει πως κανένας από τους δυο δεν θα αισθανθεί ποτέ μόνος! Όταν και οι δυο σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο τότε η αποξένωση στη σχέση είναι κάτι που δεν θα νιώσουμε ποτέ.

loading...
« PREV
NEXT »