Latest News

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2016

Φιλία με τον πρώην – Μπορεί να υπάρχει πράγματι;

Μπορεί να υπάρξει φιλία με τον πρώην μας; Εσύ πιστεύεις ότι θα μπορούσες να διαμορφώσεις μια υγιή φιλία με τον πρώην σου;Αυτά και πολλά άλλα σχετικά ερωτήματα που πιθανώς να σε βασανίζουν θα προσπαθήσουμε να σου αναλύσουμε στο συγκεκριμένο άρθρο μας.


Φιλία με τον πρώην: Μπορεί να υπάρχει πράγματι;

Ίσως μερικές από εσάς να έχετε μία γρήγορη θετική ή αρνητική απάντηση στο ερώτημα εάν είναι δυνατό να σχηματίσει μια κοπέλα ή μια γυναίκα φιλία με τον πρώην σύντροφό της. Άλλες από εσάς πιθανώς να χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσουν ποια απόκριση θεωρούν ορθότερη. Άλλες, πάλι, ενδέχεται να επισημάνουν ότι το εάν η φιλία με τον πρώην μπορεί να υπάρξει είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί θεωρητικώς, προτού δηλαδή μία γυναίκα βρεθεί στην εν λόγω θέση.

Όπως και να έχει πάντως, εμείς σας έχουμε μία σαφή απάντηση που αποτελεί άποψη ενστερνιζόμενη από μεγάλο αριθμό ψυχολόγων· ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει φιλία με τον πρώην, μπορεί μία γυναίκα να είναι φίλη με τον πρώην σύζυγό της, μπορεί μια κοπέλα να παραμείνει φίλη με το παρελθόν αγόρι της. Όμως, ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ αλλά και ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ.

Φιλία με τον πρώην: Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει;

Τρεις είναι οι θεμελιώδεις και απαραίτητες προϋποθέσεις που είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρξουν προκειμένου η φιλία με τον πρώην σύντροφο να καταστεί δυνατή, ενώ παράλληλα να είναι ουσιαστική και υγιής.

Πρώτον: Ωριμότητα. Τόσο εσύ όσο και ο πρώην σου πρέπει να διέπεστε από πάρα πολύ ωριμότητα στον τρόπο σκέψης και δράσης/ συμπεριφοράς σας εάν επιθυμείτε να παραμείνετε φίλοι μετά το χωρισμό σας. Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά αμφίβολο και δύσκολο να συμβεί και οι δυο σας να έχετε την επαρκή ωριμότητα προκειμένου να σχηματίσετε μια ανιδιοτελή, αληθινή και υγιή φιλική σχέση, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως είναι και απίθανο.
Δεύτερον: Χωρισμός κοινή συναινέσει. Ο τρόπος με τον οποίον χώρισες με τον παρελθόντα σύντροφό σου και οι λόγοι που σας ώθησαν στο να χωρίσετε συνιστούν ένα δεύτερο παράγοντα που οφείλεις να λάβεις υπ’ όψιν σου για να κρίνεις αν μπορεί να υπάρξει φιλία με τον πρώην σου κι εσένα. Ειδικότερα, είναι επιτακτικό ο χωρισμός σας να αποτέλεσε κοινή απόφαση, επιλογή δηλαδή και των δυο σας, η οποία προφανώς και θα ήταν αιτιολογημένη και ώριμη. Ειδάλλως, μην αναρωτιέσαι καθόλου εάν μπορεί να υπάρξει φιλία με τον πρώην σου, γιατί η απάντησή μας είναι κατηγορηματικά αρνητική.
Τρίτον: Τωρινή σχέση. Στην περίπτωση που εσύ έχεις προχωρήσει στον ερωτικό τομέα και διατηρείς τον τρέχοντα καιρό κάποια σχέση, εννοείται πως ο τωρινός δεσμός σου πρέπει να συμφωνεί με την επιλογή σου να διατηρείς φιλία με τον πρώην σύντροφό σου. Αν η αντίδρασή του αγαπημένου σου είναι έντονη και η στάση του αρνητική, τότε αναλογίσου τα εξής: Εσύ θα ένιωθες ασφάλεια εάν ήξερες ότι το αγόρι σου μιλάει στο τηλέφωνο με την προηγούμενη κοπέλα του; Θα ήσουν εντάξει μέσα σου όταν θα γνώριζες πως έχει βγει για φιλικό ραντεβού με εκείνην;

Εάν οι 3 προαναφερθείσες προϋποθέσεις υφίστανται, δηλαδή είστε και οι δυο σας πολύ ώριμοι ως άτομα, είχατε χωρίσει από κοινή απόφαση και ο τωρινός σύντροφός σου δεν έχει κανένα πρόβλημα με το ότι εσύ προτιμάς να κρατήσεις μια φιλία με τον πρώην σου, τότε ΝΑΙ, μπορεί να υπάρξει φιλία. Κατά πόσο, όμως, αυτό είναι εφικτό;;…

Φιλία με τον πρώην: 3 Λόγοι που επιλέγεις να παραμείνεις φίλη με τον πρώην σύντροφό σου

Κάποιοι κοινοί λόγοι που ενδέχεται να σε ωθούν στο να παραμένεις φίλη με τον πρώην σου, μερικούς από τους οποίους μπορεί και να μην έχεις συνειδητοποιήσει καν, είναι οι ακόλουθοι:

1.Δε σε αφήνει ήσυχη. 
Επειδή του κυρίου του έχεις λείψει και τώρα μάλλον συνειδητοποίησε πλήρως τι έχασε με το χωρισμό σας, αποφάσισε να σε κυνηγάει, σε πολύ πιο έντονο βαθμό μάλιστα κι από όταν τα πρωτοφτιάξατε. Μωρέ, καλά κάνει εκείνος και σε παίρνει όλη μέρα τηλέφωνα και σου στέλνει γλυκά μηνύματα και σου κάνει εκπλήξεις και, και, και… Εσύ γιατί να προβαίνεις στο να κρατήσεις μία φιλία με τον πρώην σου; Μα δε χωρίσατε; Δηλαδή, θες να μας πεις, ότι το ερωτικό ενδιαφέρον σου για εκείνον στέρεψε και έδωσε τη θέση του στο «φιλικό» ενδιαφέρον;; Μήπως όλο αυτό το κυνηγητό και η διεκδίκηση που επιδιώκει με κάθε μέσο και τρόπο να σου κάνει σε έλκει, αλλά επειδή παράλληλα σκέφτεσαι ότι χωρίσατε λες «Ας μείνουμε φίλοι και βλέπουμε;». Τι ακριβώς να δείτε, αγάπη μου;;

2.Μην τυχόν βρει άλλη.
Πολύ πιθανό σενάριο είναι να θέλεις να διατηρήσεις μία φιλία με τον πρώην σύντροφο ή και σύζυγό σου μόνο και μόνο για να μην βρει εκείνος άλλη κοπέλα. Γιατί, σκέπτεσαι: «Αφού έχει εμένα δίπλα του ακόμα, τον έχω από κοντά, άρα σιγά μην κάτσει να ασχοληθεί με την καθεμία τυχάρπαστη!». Είναι ο εγωισμός σου που σε κάνει να πιστεύεις ότι ο πρώην σύντροφός σου δεν πρέπει να βρει άλλη; Είναι που νομίζεις ότι δε θα υπάρξει άλλη γυναίκα να του προσφέρει όσα του έδωσες εσύ; Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε ωθεί στο να διαμορφώνεις τη συγκεκριμένη πεποίθηση και στάση θα ήταν μάλλον προτιμότερο να το αποβάλεις από μέσα σου διότι σε σπρώχνει σε εσφλαλμένα συμπεράσματα και αποφάσεις. Δεν είναι δυνατό να διατηρείς φιλία με τον πρώην σου αποκλειστικά και μόνο για να τον αποτρέψεις να κάνει καινούριο δεσμό. Κι όταν εσύ βρεις νέο σύντροφο – πράγμα που αργά ή γρήγορα θα συμβεί – τότε τι θα γίνει με τον… «φίλο» σου, ε;

3.Αισθάνεσαι άσχημα για εκείνον.
Πιστεύεις ότι η φιλία με τον πρώην σου κι εσένα ως πρωταγωνιστές μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο, έναν παράγοντα που θα τον κάνει να νιώσει καλύτερα και να σταματήσει να ακούει όλη μέρα καψουροτράγουδα, να σκίζει τις φωτογραφίες σας και να κλαίγεται στους φίλους του και στις φίλες σου. Βρε, τι ψυχούλα που είσαι εσύ! Ότι με το να σχηματίζεις μία φιλία με τον πρώην σου, με το να του παραχωρείς μία θέση κι έναν ρόλο στη ζωή σου κάπως πιο ελεύθερο και πιο φλου, αυτός θα είναι και πάλι χαρούμενος… Κούνια που σε κούναγε (εάν μας επιτρέπεις την έκφραση)!

Φιλία με τον πρώην: 5 Λόγοι να ΜΗΝ είσαι φίλη με τον πρώην σου

Μιας και έχουμε περάσει – εμμέσως πλην σαφώς! – στον αντίλογο περί του εάν υπάρχει ή όχι φιλία με τον πρώην, ας επισημάνουμε επιγραμματικά τους 5 βασικότερους λόγους για τους οποίες θα ήταν καλύτερο να μη διαμορφώσεις φιλία με τον πρώην σου.

Δεν είναι φυσιολογικό. Το να γίνεις φίλη με τον προηγούμενο σύντροφό σου και να μοιράζεσαι μαζί του τις νέες σου εμπειρίες καθώς και τους τρέχοντες προβληματισμούς σου μάλλον δεν είναι και ό,τι πιο φυσιολογικό στον κόσμο, εφόσον καταρχάς θα αποτελεί μία άβολη, αμήχανη, δύσκολη κατάσταση, στην οποία μάλιστα η απόλυτη ειλικρίνεια είναι σχεδόν ανέφικτο να υπάρξει.

Ζητήματα επικοινωνίας και γνωρισμάτων που θα διέπουν τη φιλική σας σχέση. Κάτι ανάλογο με το παραπάνω είναι κι αυτό. Σκέψου, θα μπορείς να μιλάς στον πρώην σύντροφο και νυν φίλο σου για τις καινούριες σου ερωτικές κατακτήσεις; Είναι δυνατό να είσαι απολύτως ειλικρινής απέναντί του; Και όχι μόνον αυτά…

Φρούδες ελπίδες. Προφανώς κι αν χρησιμοποιείς τη φιλία με τον πρώην σου σαν μία δίαυλο επανασύνδεσής σας σε ερωτικό επίπεδο, τότε είναι αρκετά πιθανό να τρέφεις ανεκπλήρωτες ελπίδες. Ναι, ακόμη κι αν ο πρώην σου θέλει και τώρα να μιλάτε, να έχετε μία κάποια επικοινωνία, να συναντιέστε. Εκείνος, πολύ απλά, νιώθει ακόμα οικεία και άνετα με εσένα, ενώ μπορεί παράλληλα να λατρεύει το χιούμορ και την παρέα σου. Αυτό δε σημαίνει ότι εσύ πρέπει να προβείς σε μία επιφανειακή φιλία με τον πρώην σου με την ελπίδα ότι σύντομα ή μακροπρόθεσμα θα σας οδηγήσει σε μία ερωτική σχέση εκ νέου.

Προσκολλάς στο παρελθόν. Αφού η σχέση σου ολοκληρώθηκε τυπικά, γιατί δεν την αφήνεις να τελειώσει και ουσιαστικά; Για ποιο λόγο επιδιώκεις τη φιλία με τον πρώην σου; Δεν καταλαβαίνεις ότι μία τέτοια σχέση σε κρατάει πίσω και δε σου επιτρέπει να προχωρήσεις στη ζωή σου;
Κι όταν εκείνος ερωτευτεί… τότε έλα και πες μας τι θα κάνεις. Τι θα κάνεις όταν σου αποφασίσει να φανερώσει σε εσένα, την αγαπημένη του φιλενάδα, είναι τρελά ερωτευμένος με κάποια κοπέλα; Τι θα κάνεις όταν θελήσει να σου τι γνωρίσει για να του πεις τη γνώμη και τις φιλικές συμβουλές σου;


Πάντοτε, βέβαια, υπάρχουν κι εξαιρέσεις, που τις δεχόμαστε και οι οποίες εξαιρέσεις αντίκεινται σε όλα αυτά τα τελευταία που υποστηρίξαμε μόλις.
loading...
« PREV
NEXT »