Latest News

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Κι άλλες ορδές ανέργων! Συντάσσεται το προσχέδιο συμφωνίας - Φαίνεται να ανοίγει η πόρτα για τις ομαδικές απολύσεις!!!
Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να άνοιξε την πόρτα στους δανειστές για τις ομαδικές απολύσεις, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας, το προσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές, που συζητείται μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα αναφέρεται σε άρση διοικητικών φραγμών επί αιτημάτων για απολύσεις που είναι πάνω από τα όρια που ορίζει η νομοθεσία.


Η υπερασπιστική και «πρώην κόκκινη» γραμμή που υποστηρίζει πλέον η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είναι να υπάρχει «ένα στάδιο προέγκρισης, ένας προέλεγχος των αιτημάτων ομαδικών απολύσεων», ώστε να μην εγκαταλείπονται στην τύχη τους οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν έστω και ένα υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας, όπως καταβολή δεδουλευμένων, το δικαίωμα αποζημίωσης ή ακόμη και της προτίμησής τους σε επαναπρόσληψη, με εγγυήσεις που θα υποχρεώνονται να παράσχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν σε ομαδικέ απολύσεις.

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, αυτή η προέγκριση δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με εμπλοκή του κράτους ή του υπουργείου Εργασίας. Στο νέο καθεστώς απολύσεων, πέραν των ορίων που ορίζει ο νόμος ή αυτών που θα αποφασιστούν με τον νέο εργασιακό νόμο, το υπουργικό βέτο που μέχρι σήμερα απαγόρευε τις ομαδικές απολύσεις καταργείται οριστικά.


Η προέγκριση ή ο προέλεγχος των απολύσεων θα διενεργείται από ανεξάρτητο όργανο, όπως συνηθίζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το αν οι απολύσεις θα απαγορεύονται αν δεν τηρούνται κάποιες από τις εγγυήσεις που θα πρέπει να τις συνοδεύουν (και δεν υπάρχουν σήμερα) θα φανεί από το τελικό περιεχόμενο της συμφωνίας για τα εργασιακά.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό είναι και το θέμα να αυξηθούν τα όρια των νόμιμων απολύσεων, καθώς η κ. Αχτσιόγλου περιορίστηκε χθες στο να επαναλάβει ότι διαφωνεί με τη θέση των δανειστών. Τα όρια των απολύσεων σήμερα είναι μέχρι 6 εργαζόμενοι τον μήνα σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα και 5% και 30 άτομα κάθε μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα και πάνω.Τέλος χρόνου και ώρα αποφάσεων για την κυβέρνηση, που χαράζει την γραμμή άμυνας που θα τηρήσει απέναντι στις πιέσεις των θεσμών. Από το βράδυ της Παρασκευής στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει σημάνει συναγερμός, με απανωτές συσκέψεις ενόψει των συναντήσεων που θα έχουν μέσα στο σαββατοκύριακο οι υπουργοί της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Μεγαλύτερο «αγκάθι» για την συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση αναδεικνύεται η απαίτηση των δανειστών για αύξηση των ομαδικών απολύσεων. Η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, μετέβη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσει, καθώς οι δανειστές εμμένουν σε αύξηση του ποσοστού μαζικών απολύσεων από 5% σε 10%. Επί τρεις μήνες η κυβέρνηση ανθίσταται σθεναρά, επειδή οι αποφάσεις αφορούν θεωρητικά μόνον το 2,5% των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά από αυτές εξαρτάται οικονομικά σχεδόν το 45% των μισθωτών.

Ωστόσο οι θεσμοί έχουν αρχίσει ήδη να συντάσσουν κείμενα συμφωνίας, δείχνοντας ότι ο χρόνος τελειώνει και πρέπει οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύσεις, όχι μόνον στα Εργασιακά και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή τους περιορισμούς στην προκήρυξη απεργιών, αλλά και σε όλα τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών και πολλά άλλα ακόμη.

Λύση της τελευταίας στιγμής αναζητείται και για τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, όπως απαιτεί κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ, θα πρέπει να επιτρέπει και «κούρεμα» οφειλών προς το δημόσιο, όπως για τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές.

Ενόψει της τελικής μάχης, κατατέθηκε και το νομοσχέδιο που εισάγει την κινητικότητα και τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων (σε εθελοντική βάση πάντως και με διατήρηση της τυχόν προσωπικής διαφοράς στις απολαβές τους ή και σε προσωποπαγή θέση στον νέο φορέα). Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου η Βουλή θα είναι σε ετοιμότητα για να δεχθεί και κάθε νομοσχέδιο που θα απαιτηθεί για να κλείσει η β΄αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται νυχθημερόν για να συντάξουν και τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, τον οποίο θα καταθέσει ο υπουργός κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος την Δευτέρα. Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να λάβει την έγκριση των θεσμών, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα άνω 1,8% του ΑΕΠτο 2017, έναντι στόχου 1,75% που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Πηγές της κυβέρνησης λένε πως οι θεσμοί δεν επιμένουν για δημοσιονομικό κενό το 2017 και πως πείστηκαν από τα στοιχεία της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση των 750 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Η δαπάνη θα καλυφθεί, όπως λένε, από κατάργηση επιδομάτων που επικαλύπτονται, την υπεραπόδοση εσόδων του 2016 αλλά και ορισμένα κονδύλια για το μεταναστευτικό.

Στα «αγκάθια» παραμένουν όμως και μέτρα όπως η απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών (μηχανικοί, πώληση φαρμάκων σε σουπερμάρκετ κλπ.), η κατάργηση του νόμου που θέτει εμπόδια στις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020 με νέα μέτρα για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της δημιουργίας καζίνο στο Ελληνικό.

loading...
« PREV
NEXT »