Latest News

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Σε μία σχέση η αδυναμία του ενός μετατρέπεται σε δύναμη του άλλου.

Τα προβλήματα κι οι λύσεις τους είναι μέσα στη ζωή μας ριζωμένα. 

Η εμφάνιση των πρώτων, δυστυχώς, είναι συχνότερη και πολλές φορές αναγκαία για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και τον άνθρωπο δίπλα μας.


Δυσκολίες εντός κι εκτός σχέσης, οι οποίες μας φέρνουν στα όρια της αδυναμίας μας. Στην κλίμακα «Μου γαμάει την ψυχολογία» από το 0 ως το 10, ψάχνουμε ανάλογη στήριξη απ’ τον άνθρωπο της ζωής μας κάθε στιγμή. Αυτόν που θα μας καταλάβει πρώτος και θα τρέξει να βοηθήσει με κάθε τρόπο που ξέρει και μπορεί.

Σε κάθε εμπόδιο που εμφανίζεται στον δρόμο μας θέλουμε τον άνθρωπό μας να μας σηκώσει το κεφάλι και να πει τις τρεις μαγικές λέξεις: «Εγώ είμαι εδώ». Δεν έχω ακούσει καλύτερη πρόταση στη ζωή μου. 

Μπορεί να μην περνάει απ’ το χέρι του η λύση στον Γολγοθά σου ή να μην ξέρει καν για το πρόβλημα, γιατί δε χρειάζεται να ξέρει. Ίσως, να είναι ανίκανος να αντιληφθεί το μέγεθος της κατάστασης, αλλά δεν το βάζει κάτω. Η ανιδιοτελής στήριξή του είναι φάρμακο από μόνη της.

Ό,τι και να σε καίει δε θα το περάσεις μόνος σου, είναι αυτός εκεί. Πήρε τα ηνία στα χέρια του για να σε οδηγήσει σε πιο ευχάριστα μέρη, για να σε καθοδηγήσει προς την έξοδο της πληγωμένης σου καρδιάς. 

Σου παρέχει μία ανείπωτη ασφάλεια κι αποτελεί μία αστείρευτη πηγή αισιοδοξίας. Είναι η δύναμή σου, το καταφύγιο που σε κρατάει ζεστό τις παγωμένες νύχτες. Ακούραστος, επίμονος και θαρραλέος, θα παλέψει μέχρι τέλους με το πρόβλημά σου μέχρι να σταθείς ξανά όρθιος.

Σε μια σχέση δεν υπάρχει ο δυνατός κι ο αδύναμος. Είναι ρόλοι που εναλλάσσονται ανάλογα με τις περιστάσεις. Αλληλοστηρίζονται πάντα, γιατί έτσι είναι η αγάπη, η πραγματική. Δεν πονάει ποτέ μόνο ο ένας, δεν μπορεί να ευτυχήσει μόνος του. 

Λειτουργούν σαν μονάδα κι όταν κάτι χαλάσει, αναλαμβάνει ο πιο δυνατός να το διορθώσει. Δεν είναι καθήκον του ούτε υποχρέωση, αλλά ευχαρίστηση. Είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία των σχέσεων.

Λένε πως το πρόβλημα κάθε φορά παίρνει τις διαστάσεις και τη μορφή που του δίνεις. Υπάρχουν λόφοι που για κάποιους φαντάζουν τα Ιμαλάια και για άλλους η πεδιάδα τις Θεσσαλίας. Όπως και να το βλέπεις, λοιπόν, το ποτήρι, το υπόλοιπο μισό θα στο γεμίσει ο σύντροφός σου. 

Ψύχραιμος και με καθαρό μυαλό θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μην ανησυχείς αν θα τα καταφέρει, μην αμφιβάλεις για τον βράχο σου, θα αντέξει. Με νύχια και με δόντια θα σε απαλλάξει απ’ τη μαυρίλα που σε σκέπασε. Γιατί μπορεί.

Σε ξέρει καλύτερα από ό,τι θα μάθεις εσύ ποτέ τον εαυτό σου. Έδωσε σημασία σε οποιαδήποτε μικρή λεπτομέρεια, σε κάθε γέλιο και δάκρυ. Να σου κρατάει το χέρι και να σου ψιθυρίζει ότι όλα θα πάνε καλά, όχι μόνο επειδή το λέει, αλλά γιατί το εννοεί. 

Γιατί στέκεται απέναντί σου να σε κοιτάει στα μάτια με ένα βλέμμα φωτιά, ένα αίσθημα πυγμής που σε ανατριχιάζει και σε κάνει να απορείς για το πού την έκρυβε. Θα ζωντανέψει το χαμόγελο στα χείλη σου πάση θυσία.

Από σένα ζητάει μόνο ένα πράγμα, να τον εμπιστευτείς. Για κάθε τίποτα που του απαντάς, θα παίρνεις ακόμη μία ερώτηση. Το ξέρει ότι δεν είσαι καλά, όμως δεν μπορεί να κάτσει αμέτοχος να σε βλέπει να βασανίζεσαι. Άνοιξέ του την καρδιά σου και δε θα χάσεις. 

Το ενδιαφέρον του θα μετατρέψει τα παρήγορα λόγια του σε πράξεις, θα μεταμορφώσει το πρόβλημα σε κάτι ασήμαντο και περαστικό. Μην τον αποξενώσεις, δε θα ωφελήσει κανένα σας. Αν δε θέλεις να το μοιραστείς, θα χάσετε κι οι δύο. Κανένας δεν μπορεί να τα λύσει όλα μόνος του και να σου πω και κάτι, δε χρειάζεται κιόλας.

Πίσω από κάθε ευτυχισμένο άνθρωπο κρύβεται ένας άλλος άνθρωπος. Αυτός που έκανε τα απίθανα, προσιτά, που μετέτρεψε την κόλαση σε παράδεισο. Έδινε καθημερινές μάχες για να προφυλάξει τον αγαπημένο του. Στάθηκε δυνατός εκεί που όλοι οι υπόλοιποι λύγισαν. Δε σταμάτησε, δεν τα παράτησε, αλλά άντεξε.

Έβγαλε νύχια κι ακόνισε τα δόντια του για να διαλύσει όσα πλήγωναν το πιο αγαπημένο του πρόσωπο. Δεν άφησε κανένα και τίποτα να του στερήσει το ωραιότερο χαμόγελο που έχει δει ποτέ. Γιατί, πολύ απλά γνώριζε πως η ευτυχία του ήταν κι είναι συνυφασμένη μαζί του.

Σε μία σχέση η αδυναμία του ενός μετατρέπεται σε δύναμη του άλλου. Προσπέρασε το πρόβλημα ως την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρεις εσύ τα ηνία.

loading...
« PREV
NEXT »