Latest News

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Εξαρτημένη από έναν άντρα – Ενδείξεις – Τι να κάνεις.

«Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον», όπως υποστήριζαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι και όπως επίσης αναγνωρίζουν οι κοινωνικές επιστήμες (κοινωνιολογία, ψυχολογία, ανθρωπολογία κ.λπ.). Έτσι, είναι από τη φύση του προικισμένος με την επιθυμία και συνάμα ανάγκη να συνάπτει διαφόρων λογής σχέσεις με το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, αφού δε δύναται να επιβιώσει ως μονάδα.Δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις με φίλους, συνεργάτες, οικογένεια και συντρόφους, ακόμη και πιο παροδικές ή επιφανειακές με άλλα άτομα, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις διάφορες υπηρεσίες και τα καταστήματα που επισκέπτεται ή οι σύντροφοι της μιας βραδιάς.


Ικανοποιώντας, επομένως, την εγγενή ανάγκη τού ανήκειν, μπορεί και πορεύεται στη ζωή του. Στην πορεία του, όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που εμπίπτει σε ολισθήματα, λάθη δηλαδή από τα οποία άλλες φορές «τη βγάζει σύντομα καθαρή» ενώ άλλες όχι.


Ένα από τα συχνά σφάλματα στο οποίο εμείς οι γυναίκες φαίνεται να είμαστε ιδιαιτέρως επιρρεπείς, δυστυχώς, είναι η εξάρτηση, κατά κύριο λόγο η συναισθηματική και κατ’ επέκταση και η οικονομική εξάρτησή μας. Και μιλάμε ακριβώς για τη γυναίκα εκείνη που είναι εξαρτημένη από έναν άντρα – και εννοούμε το σύντροφό σου/ της …


Τι λέει ο κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με τις διαπροσωπικές σχέσεις και το συγκεκριμένο ζήτημα; Ποιες είναι οι ενδείξεις για να καταλάβεις αν κι εσύ ή κάποιο γνωστό σου πρόσωπο είναι εξαρτημένη από έναν άντρα; Κι ακόμα, τι να κάνεις αν διαπιστώσεις ότι είσαι εξαρτημένη από έναν άντρα; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα θα σου δώσουμε ευθύς αμέσως την απάντηση.Εξαρτημένη από έναν άντρα – Τι επισημαίνει η ψυχολογία σχετικά με το εν λόγω θέμα


Σύμφωνα με τον ψυχολογικό κλάδο, μια γυναίκα που είναι εξαρτημένη από έναν άντρα ζει μέσα σε ένα πλαίσιο κατά κόρον δυσλειτουργικό. Η δυσλειτουργία αυτή που διέπει το πλαίσιο της αλληλεπίδρασης του ζευγαριού γίνεται εμφανής όταν είτε ο ένας είτε και οι δύο ακυρώνουν τα ατομικά τους γνωρίσματα και τα προσωπικά όρια του εαυτού τους. Άμεση συνέπεια του προηγούμενου αποτελεί η στέρηση της ελευθερίας από τα δύο εμπλεκόμενα άτομα, η στέρηση της ταυτότητας του καθενός, η στέρηση του δικού τους χώρου.


Συμβαίνει πολλές φορές μια γυναίκα – όπως επίσης και ένας άνδρας – να βρίσκεται μέσα σε μία σχέση και να μην έχει πλήρη και σαφή επίγνωση των συναισθημάτων που τρέφει για τον αγαπημένο της. Εμπλέκει τον έρωτα με την αγάπη και την αγάπη με την εξάρτηση.


Ποια γυναίκα είναι πιο επιρρεπής στο να γίνει εξαρτημένη από έναν άντρα, το σύντροφο ή το σύζυγό της; Όπως ομόφωνα δέχονται και υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, η γυναίκα που έχει βιώσει κακοποίηση ψυχολογικού επιπέδου στην παιδική της ηλικία, καθώς ακόμα κι εκείνη που είχε γονείς αδιάφορους, αποστασιοποιημένους, είναι μια εν δυνάμει γυναίκα εξαρτημένη από έναν άντρα. Κι αυτό εξηγείται εύκολα αν αναλογιστείτε ότι η συγκεκριμένη θα ψάξει να βρει τη «λύτρωση» της ψυχής της, τη φροντίδα, την ασφάλεια και την προστασία που όταν ήταν σε μικρότερη ηλικία δεν είχε. Θα αναζητήσει τη συναισθηματική κάλυψη και σιγουριά στην ενήλικη ζωή της και μάλιστα από το σύντροφό της.


Εξαρτημένη από έναν άντρα – Ποιες είναι οι ενδείξεις ότι πιθανώς και να είσαι εξαρτημένη από έναν άντρα 
Έχεις μέσα σου ιδιαίτερα έντονη την ανάγκη για φροντίδα από το σύντροφό σου. 
Σε κυριεύει το αίσθημα της εγκατάλειψης κάθε φορά που πρέπει να μείνετε για λίγους μήνες, ημέρες ή ακόμα και ώρες μακριά ο ένας από τον άλλον για οποιοδήποτε λόγο. Ακόμα και το τηλέφωνο δυσκολεύεσαι να του κλείσεις… 
Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση· δηλαδή δεν εκτιμάς και πολύ τον εαυτό σου, δεν πιστεύεις στις δυνατότητες και τις ικανότητες αυτού και έχεις συλλήβδην μια κακή αυτό-εικόνα. 

Διέπεσαι επίσης από απαισιοδοξία, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με εσένα και τον καλό σου. 
Σπάνια αντιτίθεσαι σε εκείνον· πολύ δύσκολα του φέρνεις αντίρρηση ή διαφωνείς με κάποια πράξη, κουβέντα, σκέψη, επιθυμία, απόφαση, ενέργεια, προσδοκία ή απαίτησή του. 

Διακατέχεσαι από φόβο και μάλιστα από έντονη ανησυχία, αβεβαιότητα και ανασφάλεια ότι θα τον χάσεις από τη ζωή σου, ότι η σχέση σας θα τερματιστεί αργά ή γρήγορα, κάτι που εσύ σε καμία περίπτωση δε θέλεις να συμβεί, ενώ παράλληλα φοβάσαι μήπως συμβεί. Και ο φόβος σου αυτός είναι που σου δημιουργεί το προαναφερόμενο αίσθημα εγκατάλειψης καθώς και τη δυσκολία σου να εκφράσεις μια γνώμη αντίθετη στη δική του. 


Είσαι αναποφάσιστη γύρω από πολλά θέματα, ειδικά σε ό,τι αφορά στο ταίρι σου, τη μεταξύ σας ερωτική σχέση, το πώς «πρέπει» εσύ να είσαι και το τι «πρέπει» εσύ να κάνεις. 

Δυσκολεύεσαι πολλάκις να εκφράσεις τα πραγματικά σου (συν)αισθήματα και τις ενδόμυχες σκέψεις σου, ιδίως όταν πιστεύεις ότι μπορεί και να μην του αρέσουν ή να δεν τον βρίσκουν σύμφωνο, γεγονός που οφείλεται και πάλι στον έντονο φόβο σου. 

Είναι σα να μην έχεις δικές σου προτιμήσεις, δικά σου γούστα, δικές σου επιλογές, δική σου άποψη· η έλλειψη προσωπικής βούλησης είναι μία από τις ενδείξεις ότι είσαι εξαρτημένη από έναν άντρα, διότι δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει τις επιλογές του, να πάρει τις αποφάσεις του ή να αναλάβει ορισμένες ευθύνες, αν πρώτα όλες αυτές δεν εγκριθούν από το αγόρι ή το σύζυγό σου. 

Εξαιτίας της έλλειψης αυτοεκτίμησης, καθίσταται δύσκολο για εσένα να ξεκινήσεις μία νέα δραστηριότητα, από κάποια εργασιακή ή εκπαιδευτική, μέχρι ένα άθλημα ή ένα χόμπι. 
Νιώθεις ένοχη στην πλειονότητα των τσακωμών σας – για να μην πούμε σε όλους-, μιας και έχεις την εντύπωση ότι εσύ φέρεις την αποκλειστική ευθύνη. 

Εστιάζεις σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στις επιθυμίες, στις απαιτήσεις, στις προσδοκίες και στις ανάγκες του αγαπημένου σου, αδιαφορώντας σχεδόν εντελώς για τις δικές σου. 

Απομακρύνεσαι/ αποστασιοποιείσαι από τον κοινωνικό σου περίγυρο· συναντάς σπανιότατα τις φίλες σου, δεν ενδιαφέρεσαι να κάνεις καινούριες σχέσεις και παρέες στο μαθησιακό ή εργασιακό σου χώρο, ενώ συγχρόνως δημιουργείς αποστάσεις ακόμα και από την οικογένειά σου, τους γονείς και τα αδέρφια σου. 


Και, όλα αυτά, στο βωμό της απόκτησης της αγκαλιάς ενός άνδρα, του συντρόφου σου, της αγκαλιάς που θεωρείς μετά βεβαιότητας ότι είναι «συναισθηματική» και το ιδανικό «επουλωτικό» της παιδικής ανασφάλειας και ελλιπής φροντίδας που εξελάμβανες…Εξαρτημένη από έναν άντρα – Τι να κάνεις για να βγεις από μια εξαρτημένη σχέση και να μην είσαι πλέον εξαρτημένη από το σύντροφό σου 

Πρώτα-πρώτα, είναι επιτακτικό να αναγνωρίσεις την κατάσταση που βιώνεις και να αποδεχτείς το γεγονός ως έχει, να συνειδητοποιήσεις δηλαδή ότι είσαι εξαρτημένη από έναν άντρα, τον καλό σου. 
Ταυτόχρονα με το προηγούμενο, είναι απαραίτητο να γνωρίσεις ενδελεχώς τον εαυτό σου, τις επιθυμίες του και τις πραγματικές του ανάγκες. 

Για την επίτευξη του προαναφερομένου, μία καλή μέθοδος είναι να καταγράφεις σε μία λίστα όλα σου τα «θέλω» και όλα σου τα «έχω ανάγκη», καθώς επίσης και τρόπους μέσω των οποίων πιστεύεις ότι είναι δυνατό να εκπληρώσεις καθένα από τα θελήματα και τις ανάγκες σου. 

Συζήτησε! Μίλα για το πρόβλημά σου στους γονείς σου, στις καλές σου φίλες, σε συγγενείς που εμπιστεύεσαι, αλλά κυρίως στο σύντροφό σου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα κατορθώσεις να δεις τις ευρύτερες διαστάσεις που έχει λάβει η εν λόγω εξάρτησή σου, θα διαπιστώσεις μέσα από τη γνώμη των αγαπημένων σου προσώπων ποια είναι τα σφάλματα που κάνεις, και, έτσι, θα είναι εφικτό να βρεις και τη λύση στο όλο θέμα. Άλλωστε, όταν ένα πρόβλημα συζητείται και αναλύεται είναι με μαθηματική ακρίβεια σίγουρο ότι θα επιλυθεί! 

Ξεκίνησε ένα καινούριο χόμπι! Κολύμβηση, τζόγκινγκ, βόλεϊ, πλέξιμο, μαθήματα υπολογιστών και ο,τιδήποτε άλλο σου αρέσει και θα σε κάνει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου, να εξυψώσεις την πεσμένη αυτοεκτίμησή σου, να ξεπεράσεις τη εξάρτησή σου από το αγόρι ή άνδρα σου και, εν τέλει, να βελτιώσεις την ποιότητα της σχέσης σας. 

Ζήτησε τη βοήθεια ειδικού, εάν αναγνωρίζεις ότι κάτι δεν πηγαίνει και πολύ καλά με εσένα μέσα στη σχέση σου, αλλά δεν μπορείς να εντοπίσεις τις ρίζες του προβλήματος ούτε ξέρεις τι να κάνεις για να το επιλύσεις οριστικά. 

Μια γυναίκα που είναι εξαρτημένη από έναν άντρα αυτομάτως χάνει την αξιοπρέπειά της, την ατομικότητά της και ζει παγιδευμένη μέσα σε μία σχέση που περισσότερο μοιάζει με φυλακή, τουλάχιστον για εκείνη. Αν είσαι κι εσύ εξαρτημένη από έναν άντρα, ελπίζουμε πως το συγκεκριμένο άρθρο θα σε ταρακούνησε και θα σε έβαλε σε σκέψεις…!

loading...
« PREV
NEXT »