Latest News

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Επιτυχημένοι άντρες είναι όσοι ανταγωνίζονται τον εαυτό τους.

Συχνά-πυκνά εκεί που μεταξύ αντρών θα ξεκινήσει η συζήτηση με θέμα τη γυναικεία ψυχολογία, σίγουρα από κάποιον θα ακουστεί η φράση: «Οι γυναίκες είναι περίεργα πλάσματα». Και όντως λίγοι είναι αυτοί που θα αρνηθούν πως άντρες και γυναίκες ίσως να μην προερχόμαστε από τον ίδιο πλανήτη, ίσως να ισχύει τελικά εκείνη η παλιομοδίτικη θεωρία «άντρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη». Τελικά, τι θέλουν οι γυναίκες; Ποιον θέλουν και πώς το θέλουν;Το τι είναι ελκυστικό και τι όχι το έχουμε αναλύσει σε χίλιες δυο γραμμές, συμπεριλαμβάνοντας πάντοτε και το κριτήριο του υποκειμενικού για να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις από εκείνους που θέλουν το «ωραίο» να παραμένει ένα άλυτο μυστήριο. Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα, προς ανάλυση, ερωτήματα υπάρχει πάντα ένας βασικός άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα τα κοινώς υποκειμενικά και προσωπικά που δίνουν μια ιδιαίτερη νότα. Συνεπώς, αν θέλουμε να κατανοήσουμε τα γύρω-γύρω, πρωτίστως πρέπει να γνωρίσουμε αυτόν τον βασικό άξονα που, αδικαιολόγητα, εξακολουθεί να ταλανίζει κόσμο και κοσμάκη.Ίσως να απογοητεύσουμε όσους θέλουν τα γυναικεία γούστα να επεκτείνονται σε δύσβατα μονοπάτια, μέσα σε σκοτεινά καλντερίμια χωρίς κανείς να ξέρει που βγάζει ο δρόμος αλλά ώρα να πούμε πως τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Κανένα πέπλο μυστηρίου, κανένα ρητορικό ερώτημα του τύπου «να ζει κανείς ή να μη ζει». Εν ολίγοις, τίποτα που να μην επιδέχεται απάντηση.


Ο βασικός, λοιπόν, αυτός άξονας μπορούμε να πούμε πως βάση του έχει μια φράση της Ayn Rand. «Ένας δημιουργικός άντρας έχει ως κίνητρο την επιθυμία να εντυπωσιάσει και όχι την επιθυμία να κατατροπώσει τους άλλους». Κάτι που σήμερα εμείς το φέρνουμε περισσότερο στα μέτρα μας και το ονομάζουμε «αυτοπεποίθηση» με όλη τη σημασία της λέξης. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως αρκετοί τείνουν να την κάνουν στην άκρη απασχολούμενοι με δευτερεύοντα ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να μην ωφελούν σε κάτι περισσότερο από το να χάνουν το χρόνο τους.


Σίγουρα υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις επί του θέματος που εστιάζουν κυρίως στη διαφορά μεταξύ αλαζονείας και γνήσιας αυτοπεποίθησης. Ένας άντρας με αυτοπεποίθηση, σχεδόν ποτέ, δεν θα κάνει εμφανή την παρουσία του με το καλημέρα σας αλλά θα δηλώνει συνεχώς πως έχει κάτι το διαφορετικό, ακόμα κι αν δεν χρειαστεί να ανοίξει το στόμα του. Ο αλαζόνας και επιδεικτικός είναι αυτός που με την πρώτη ευκαιρία θα επιδείξει τα ταλέντα, τα χαρίσματα και τις ιδιαιτερότητες του σε σημείο να γίνει κουραστικός και να σε προκαλέσει να αλλάξεις κουβέντα ή στη χειρότερη να εγκαταλείψεις τη συζήτηση μαζί του. Το πρώτο σε εξιτάρει να μάθεις τον άλλο, το δεύτερο σε παρακινεί να κάνεις το ακριβώς αντίθετο.


Πολλοί είναι αυτοί που μπέρδεψαν την αλαζονεία και το αίσθημα ανωτερότητας με την αυτοπεποίθηση και εκεί είναι που πραγματικά μπλέξαμε τα μπούτια μας, χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια. Μα ακόμα κι αν οι λέξεις μας μπερδεύουν, το συναίσθημα που σου αποπνέει ποτέ δεν κάνει λάθος. Άλλο να αισθάνεσαι μοναδικός και άλλο να το δείχνεις.


Ένας άντρας με αυτοπεποίθηση και το πολυλατρεμένο γνώθι σαυτόν πάντα θα σε προκαλεί να τον μάθεις, να τον εξερευνήσεις, να περιηγηθείς σε όλα αυτά που τον κάνουν μοναδικό. Θα προσπαθήσει να εντυπωσιάσει χωρίς να εκφράσει ίχνος ανταγωνισμού μιας και ο μοναδικός ανταγωνιστής του είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Πασχίζει να γίνει καλύτερος όχι για να αισθανθεί ανώτερος από τα υπόλοιπα αρσενικά, αλλά για να εντυπωσιάσει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο και να αποδείξει την αξία του δίχως να κουράσει και δίχως να περιαυτολογεί.


Είναι ο άντρας που άπαξ και πέσεις στα δίχτυα του θα σε κάνει να τον ερωτεύεσαι κάθε μέρα από την αρχή ξανά και ξανά. Είναι ο άντρας που δε θα επιδιώξει να σε πείσει για τα χαρίσματα του αλλά θα σε κάνει μόνη σου να τα αναγνωρίσεις αφήνοντάς σου το περιθώριο και το ελεύθερο να αποφασίσεις αν σε καλύπτουν χωρίς να σου βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Πιστεύει στον εαυτό του και σε κάθε τι που είναι σε θέση να προσφέρει κι αν υπάρχει εκεί έξω κάποιος καλύτερος από αυτόν, δε χάλασε κι ο κόσμος, όλοι έχουν περιθώρια βελτίωσης. Σίγουρα είναι υποστηρικτής του ευ αγωνίζεσθαι και μένει μακριά από τα κοκόρια του κοτετσιού.


Βασικό χαρακτηριστικό του είναι πως παραμένει μετριόφρων. Δεν υποτιμά το ποιόν του, ούτε το επιδεικνύει. Είναι αυτή η λεπτή γραμμούλα που τον διαχωρίζει από το φιγουρατζή και τον επιδεικτικό αποφεύγοντας τις ακρότητες. Και ο καλύτερος να ‘ναι το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να το πει. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να μην προσπαθήσει να γίνει ο καλύτερος μόνο για την αρχοντιά σου, μόνο και μόνο για να αισθανθεί πως στα δικά σου τα μάτια είναι όντως κάτι διαφορετικό, κάτι που αξίζει την προσοχή σου.


Είναι ο άντρας, κατά την Ayn Rand, που δεν πάει στον πόλεμο για να σκοτώσει αλλά για να νικήσει. Δεν πάει να αποδείξει την κατωτερότητα των υπολοίπων αλλά τη μοναδικότητα τη δική του. Μια οπτική, σίγουρα ολίγον τι διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει.


Συντάκτης: Αλίκη Αμπατζή

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλή


loading...
« PREV
NEXT »