Latest News

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2016

Μη ζεις με τον εφιάλτη των πρώην.

Ζήλια μου, ζήλια μου με σένα η καρδιά μου είναι ζωντανή που λέει και η Χαρούλα.Τι γίνεται όταν αγαπάς τον σύντροφο σου και ξαφνικά σου χτυπάει την πόρτα η αδυσώπητη ζήλια για την πρώην του; Εννοείται πως η ζήλια δεν κοιτά φύλο, ηλικία ,ούτε πορτοφόλι, όποτε μην παραξενευτείτε αν πιάσετε τον εαυτό σας να ζηλεύει. Το κάνουν όλοι. Κι αυτοί που λένε ότι είναι υπεράνω και δε ζήλεψαν ποτέ, η καρδούλα τους το ξέρει. Μπορεί να’ ναι εγωιστές, αλλά τα συναισθήματα δε φυλακίζονται.Το συναίσθημα της ζήλιας είναι ίσως ο πιο ενστικτώδης απ ‘όλους τους συναισθηματικούς μηχανισμούς που διαθέτουμε. Από την παιδική ηλικία όλοι μας ίσως θυμόμαστε πόσο θυμώσαμε, όταν ο μικρότερος αδερφός άρπαξε απ’ τα χέρια μας την προσοχή των γονιών μας. Νιώσαμε προδομένοι και θυμωμένοι, γιατί ζηλέψαμε αυθόρμητα και υποσυνείδητα, όσο κι αν προσπαθήσαμε να το κρύψουμε.


Πώς όμως, ενήλικες πια, διαχειριζόμαστε την ερωτική ζήλια;


Αν παρατηρήσετε γύρω σας, σίγουρα γνωρίζετε ζευγάρια που διέλυσαν την όμορφη σχέση τους, γιατί ο ένας από τους δυο ζήλευε παθολογικά. Και τι εννοούμε, με απλά λόγια, όταν μιλάμε για παθολογική ζήλια; Συχνά ακούω ένα ραδιοφωνικό μήνυμα που λέει: «Ζηλεύω ακόμα και το κραγιόν σου, γιατί μας χωρίζει όταν φιλιόμαστε. Και πάντα μου ‘ρχεται η ίδια αναγούλα. Όμως αν καθίσει κανείς να εξετάσει τη βαθιά πληγή του μηνύματος, θα καταλάβει, πως ο ερωτευμένος δεν μπορεί να νιώθει σε καμία περίπτωση ότι μοιράζεται το αντικείμενο του πόθου του.


Οι ώρες που δεν είναι μαζί, περνούν βασανιστικά, αφού τα σενάρια περί απιστίας και αδιαφορίας, δίνουν και παίρνουν. «Γιατί πήγε μόνος του εκεί; Γιατί φόρεσε το πιο καυτό της μίνι; Πήγε στο μαγαζί που δουλεύει η πρώην του. Κι αν γίνει τίποτα; Την ξεπέρασε; Γιατί δε με πήρε τηλέφωνο; Σιγά μην έπεσε η μπαταρία! Με απατάει με τη σκρόφα που τον παράτησε. Μου είπε ότι δεν θα έβγαινε, γιατί είναι άρρωστη και τελικά βγήκε με τις φίλες τις. Κι αν περάσει ο πρώην της απ’ το μαγαζί;».


Όλα αυτά είναι μερικά από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα που ταλανίζουν αυτόν που ζηλεύει. Και ναι υπάρχει περίπτωση, οι φόβοι αυτοί να επιβεβαιωθούν, αλλά είναι γεγονός πως πολλές φορές η ζήλια σε κάνει παράλογο και μικροπρεπή.


Αλήθεια αξίζει κανείς να χαλά τη ζαχαρένια του και παραδομένος από τη ζήλια να καταστρέφει ταυτόχρονα τη σχέση του;


Ε όχι! Μη σπαταλάτε χρόνο και μίσος για έναν/μια πρώην που στο κάτω κάτω αποτελεί ένα φάντασμα του μυαλού σας. Ο σύντροφος σας, που υποστηρίζετε πως αγαπάτε με όλο σας το είναι, είναι μαζί σας γιατί κάτι βρήκε σε εσάς. Μη του δίνετε την αφορμή να πάψει να σας εκτιμά, θεωρώντας πως δεν τον εμπιστεύεστε. 


Η πιο έντιμη και σωστή λύση είναι κατ’ αρχάς να μιλήσετε με το σύντροφο σας για τις ανησυχίες σας. Είναι πιο αξιοπρεπές να είστε ειλικρινής, παρά να αφήνετε το θυμό και τη ζήλια σας, να πλανάται στον αέρα. Είναι τουλάχιστον γελοίο στην ερώτηση «Τι έχεις αγάπη μου;», να απαντάτε «Τίποτα» με ύφος ξινισμένης κομπόστας ή «Δεν πάνε τα πράγματα καλά στη δουλειά;» Σαφώς τα ψέματα δεν έσωσαν ποτέ κανέναν. Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του συντρόφου σας, για να καλύψετε τη δική σας ανασφάλεια.


Εξάλλου το γεγονός ότι ο σύντροφός σας είναι μαζί σας και όχι πια με την πρώην του, είναι από μόνο του μια επιβεβαίωση. Τι άλλο να κάνει πια; Να τη φέρει μπροστά σας, να την ξεφτιλίσει, να τη φτύσει και να της πει δες τι έχασες; Η νυν μου με χαίρεται τώρα; Ή να σταματήσει να μιλά με ότι αρσενικό κινείται για να μη στενοχωρήσει τον αντρικό υπανάπτυχτο χαζοεγωισμό σας;


Σταματήστε, λοιπόν, να βλέπετε το σύννεφο των πρώην παντού στη σχέση σας. Επικεντρωθείτε στο να απαριθμήσετε τα προνόμια που σας προσφέρει το ταίρι σας. Κι αν την κάνει την κουτσουκέλα του, τότε πάρτε το σφυροδρέπανο και αρχίστε να «θερίζετε». Πέρα από την πλάκα όμως, αξίζει να συνειδητοποιήσετε, πως αν τελικά γυρίσει στα παλιά, τότε το πρόβλημα δεν είναι δικό σας. Έχετε να κάνετε απλά με έναν αναποφάσιστο άνθρωπο. Προτού, λοιπόν, πέσετε με τα μούτρα και αρχίσετε τις αγαπουλίτσες, δείτε αν ο άνθρωπος που έχετε απέναντι σας είναι ντόμπρος. Ξέρω, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά τουλάχιστον προετοιμάστε τον εαυτό σας να μη μετανιώσει, επειδή δεν είχε μάτια και αυτιά ανοιχτά. Ο έρωτας είναι παντού, αλλά χτίζεται δύσκολα σε αγάπη.


Α! Και προς θεού μην σταματήσετε εντελώς να ζηλεύετε. Είναι υγιές να το κάνετε, γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει αμείωτο το ενδιαφέρον μεταξύ των συντρόφων. Απλώς μην το παρακάνετε. Είναι άλλο να ρωτάτε με ύφος «Με ποιον θα βγεις αγάπη μου;» και άλλο να συμπληρώνετε στο τέλος «Καλά να περάσεις και να με σκέφτεσαι, γιατί ζουλεύω!».


Συντάκτης: Χαρά Χρυσάφη

loading...
« PREV
NEXT »