Είμαι 35 ετών και θέλω μία μέρα να γίνω μαμά. Να καταψύξω τα ωάριά μου;

Είμαι 35 ετών. Δεν έχω ακόμα παντρευτεί και δεν έχω παιδιά, όμως επειδή μεγαλώνω ανησυχώ ότι όταν έρθει η ώρα να γίνω μαμά, πιθανώς να έχω προβλήματα.

Θα με συμβουλεύατε να προχωρήσω σε κατάψυξη ωαρίων, τα οποία να χρησιμοποιήσω όταν έρθει η ώρα ή να δοκιμάσω τη φυσιολογική σύλληψη και αν δεν επιτευχθεί να προχωρήσουμε σε εξωσωματική; Ποιο είναι το κόστος της κατάψυξης ωαρίων;


Είναι η ηλικία σας τέτοια όπου το απόθεμα των ωαρίων αρχίζει και μικραίνει με γρήγορους ρυθμούς. Εάν πράγματι δεν βλέπετε σύντομα εγκυμοσύνη, καλό είναι να καταψύξετε τα ωάριά σας για να κρατήσετε τη γονιμότητα που έχετε σήμερα. Ειρήσθω εν παρόδω, έχετε μια γονιμότητα καλή αλλά φθίνει πάρα πολύ γρήγορα από δω και πέρα γι' αυτό θα σας συμβούλευα να προχωρήσετε σε κρυοδιατήρηση ωαρίων. 

Το κόστος ποικίλλει από κέντρο σε κέντρο και πρέπει να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να μιλήσετε με τον συγκεκριμένο ιατρό ώστε να έχετε μια προσωπική άποψη πέρα από το οικονομικό, να δείτε εάν η χημεία σας ταιριάζει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο κτλ. Εύχομαι καλή επιτυχία και η συμβουλή μου είναι να προχωρήσετε το συντομότερο.

mama365