Latest News

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Σε μια παρέα δε χρειάζεται να είναι ολοι ίδιοι για να περνάν καλά.

Η ζωή μας είναι πλημμυρισμένη από φίλους. Ο καθένας τους έχει ξεχωριστό ρόλο σε αυτήν. Άλλοι είναι μέσα στην καθημερινότητά μας, άλλοι είναι φίλοι μας απ’ τα παιδικά μας χρόνια, άλλοι διαδικτυακοί κι άλλοι εξ’ αποστάσεως. Όλους όμως μας ενώνει το νοιάξιμο του ενός για τον άλλο, το ενδιαφέρον, ο αλληλοσεβασμός κι η αγάπη. Δεν είναι απαραίτητο σε μια παρέα να ‘ναι όλοι ίδιοι. Μια παρέα μοιάζει με ζωντανό οργανισμό. Τρέφεται απ’ τα μέλη της και μέσα σ’ αυτή καλλιεργούνται συναισθήματα, δημιουργούνται στιγμές κι αναπτύσσονται χαρακτήρες.Είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα μια κουβέντα στην οποία παίρνουν μέρος άτομα με διαφορετικές απόψεις, παρά μια κουβέντα στην οποία όλοι συμφωνούν. Σημασία έχει η παρέα σου να σου μαθαίνει πράγματα, να σε εξελίσσει σαν άνθρωπο και να σε πάει ένα βήμα πιο πέρα.


Τι να την κάνεις μια παρέα στην οποία θα κυριαρχούν οι ίδιες απόψεις, τα ίδια θέλω, τα όμοια γούστα στη μουσική και τη διασκέδαση; Το μόνο σίγουρο είναι πως σε λίγο καιρό θα βαρεθείς. Είναι ωραίο να ταιριάζεις με την παρέα σου, άλλα όχι σε όλα. Πέρα απ’ το ότι δεν υπάρχει καμία ανατροπή και καμία έκπληξη, δεν υπάρχει καμία ποικιλία στις απόψεις και στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος.


Οι φίλοι θα πρέπει να ‘ναι εκεί για να σε ταρακουνάν, να σου λένε και την καλή και την κακή πλευρά ενός προβλήματος, να σε κάνουν να βλέπεις τα πράγματα και πιο θετικά και πιο πονηρεμένα αναλόγως το χαρακτήρα σου. Θα πρέπει να επιλέγεις φίλους που σε συμπληρώνουν και σε κάνουν να βλέπεις τα πράγματα πιο ανοιχτόμυαλα κι ελεύθερα, όχι να κάνεις παρέα με έναν δεύτερο εαυτό που θα σου λέει ακριβώς αυτά που ξέρεις και θες ν’ ακούσεις.


Είναι όμορφο σε μια παρέα να υπάρχει εναλλαγή απόψεων, διαφορετικό χιούμορ, διαφορετικό παρελθόν και τρόπος ζωής. Φυσικά, δε γίνεται λόγος για ακρότητες, αλλιώς δε θα κάνατε παρέα, αλλά είναι χρήσιμο κάποιες φορές να επηρεάζεσαι απ’ τους φίλους σου σε κάποιες επιλογές της καθημερινότητάς σου, γιατί κάπως έτσι αποκομίζεις εμπειρίες και δημιουργούνται μοναδικές αναμνήσεις, ανόμοιες από εκείνες που είχες συνηθίσει ως τώρα.


Ο καθένας σε μια παρέα έχει το ρόλο του. Υπάρχει ο πλακατζής, ο ψυχολόγος, ο σοβαρός, ο υπερβολικά εξωστρεφής, ο πιο μαζεμένος, αλλά όλοι μαζί έχουν βρει πράγματα να τους δένουν κι αυτά είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε ο ένας στον άλλο, οι χάρες, τα γέλια μας, οι δυσκολίες, τα sleepover, τα μεθύσια και τα ρεζίλια μας. Γιατί ακόμη κι αν είσαι διαφορετικός με τους φίλους σου σας ενώνει η τρέλα σας, η ανάγκη να μοιραστείτε την καθημερινότητά σας κι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Η φιλία είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης.


Για χάρη της φιλίας παραμερίζεις τα μικρά. Βάζεις στην άκρη τους καβγάδες, που τις περισσότερες φορές είναι για το καλό σου κι ανέχεσαι τη τα ελαττώματά τους μιας κι εκείνοι ανέχονται τα δικά σου. Τους φίλους δεν τους μετράς για το γούστο τους που ίσως είναι διαφορετικό απ’ το δικό σου, για την εθνικότητά τους ή για τη θρησκεία τους. Τους φίλους τους ανεβάζει στα μάτια σου η αμοιβαία εμπιστοσύνη κι η αφοσίωση ανάμεσά σας. Οι μεταμεσονύχτιες κουβέντες σας στο τηλέφωνο κι εκείνα τα βλέμματα που ρίχνετε ο ένας σας στον άλλο και μόνο εσείς ξέρετε πώς μεταφράζονται.


Δε βάζεις τους φίλους σου να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο προτού ξεκινήσετε να κάνετε παρέα για να δεις αν είσαι συμβατοί μαζί σου. Ο κάθε άνθρωπος έρχεται για να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο και να δώσει μοναδικό στίγμα στη ζωή σου. Τους φίλους μας τους επιλέγει η καρδιά μας κι εκεί κατοικούν, τα όρια και τους περιορισμούς τα βάζει η κοινωνία και τα στερεότυπά της. Μια πραγματική φιλία δε γνωρίζει από τίποτε τέτοιο, αλλά από δόσιμο κι όμορφες αναμνήσεις, γι’ αυτό να είστε δίπλα τους, γιατί είναι δύσκολο να βρεις καλούς φίλους, είναι τύχη να τους έχεις και θέλει προσπάθεια για να τους κρατήσεις.Συντάκτης: Αγγελική Παπαευσταθίου

Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη


loading...
« PREV
NEXT »