Latest News

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Πως θα ξεφύγεις από μία κακή σχέση συνήθειας και βαρεμάρας!!

Καλή σχέση είναι εκείνη μέσα από την οποία και οι δύο σύντροφοι δίνουν και παίρνουν χαρά και ικανοποίηση. Η εκτίμηση της ποιότητας μιας συζυγικής ή συντροφικής σχέσης είναι αναμφίβολα υποκειμενικό ζήτημα. Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών και ανδρών που βιώνουν μια τέτοια σχέση τη χαρακτηρίζουν <<καλή>> ή <<αρκετά καλή>> χωρίς να αξίζουν όμως πάντα αυτόν τον χαρακτηρισμό.


Για αυτόν το λόγο λοιπόν απαιτείται μια εκτίμηση της ποιότητας της σχέσης μας για να ξέρουμε πού βαδίζουμε, για να μην παραδοθούμε στην ρουτίνα που είναι δύσκολο να ξεφύγουμε, για να επιφέρουμε βελτιώσεις όπου αυτό είναι δυνατόν και να θέσουμε χρονικά όρια για το πόσο μπορούμε να παραμείνουμε σε αυτήν ή αν θα πρέπει να την διαλύσουμε.

Μην ξεχνάμε πώς πάντα και οι δύο σύντροφοι μοιράζονται την ευθύνη μιας κακής σχέσης. Αυτό όμως που μπορεί να διαφέρει είναι η συμμετοχή του καθενός στις ευθύνες.

Ποιοί είναι λοιπόν οι λόγοι πού πολλοί άνθρωποι, αν και βλέπουν ότι δεν περνάνε καλά στον γάμο ή στον δεσμό τους, επιμένουν να τον διατηρούν;

Οι δικαιολογίες για συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη ποικίλουν:

• Η ποιο συχνή αντίληψη που ενισχύει την παραμονή σε κακή σχέση είναι τα παιδιά. Να μην χωρίζουν για το καλό των παιδιών. Η άποψη αυτή ενδεχομένως να κρύβει δικές του ανασφάλειες και αναβλητικότητα αφού είναι σαφές ότι η παρουσία δύο χωρισμένων γονέων που συνεργάζονται για την φροντίδα των παιδιών είναι προτιμότερη από μια κακή συζυγική σχέση ή συγκατοίκηση. Τα παιδιά δεν πληγώνονται μόνο από τις συγκρούσεις και τους τσακωμούς αλλά και από την έλλειψη τρυφερότητας, την ψυχρότητα,

την εικόνα ενός ζευγαριού που δεν αγαπιέται, όπου θα τα ακολουθεί και θα στοιχειώνει τις δικές τους σχέσεις για μια ζωή.

• Άλλος λόγος είναι το καθημερινό βόλεμα όπως η καθαριότητα, η διατροφή και οι επιμέρους φροντίδες καθώς επίσης και η οικονομική εξάρτηση.
• Ένα καλό άλλοθι είναι ότι έχουν προηγηθεί πολλά χρόνια σχέσης. Η δύναμη της συνήθειας με άλλα λόγια. Τα πολλά χρόνια συμβίωσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απλά χρόνια φθοράς.
• Άλλοι πάλι έχουν μια μοιρολατρική προσέγγιση των πραγμάτων, πιστεύουν υποσυνείδητα ότι δεν τους αξίζει μια καλύτερη σχέση και ότι μάλλον είναι καλύτερο να ακολουθήσουν την μοίρα τους.
• Ακόμη μια δικαιολογία παραμονής σε μια κακή σχέση είναι το γεγονός ότι διατηρούν μια παράλληλη σχέση από την οποία παίρνουν χαρά και αυτό επιτρέπει περιθώρια ανοχής στην κύρια σχέση.

• Κάποιοι προσπάθησαν να ξεκινήσουν μια καινούρια σχέση, σε φάση χωρισμού, αλλά και αυτή η προσπάθεια ήταν επίσης απογοητευτική.

• Τα κοινά περιουσιακά και επαγγελματικά στοιχεία τα οποία τελικά εμφανίζονται περισσότερο ισχυρά από την ίδια ψυχική τους ισορροπία.

• Επίσης κάποιοι τρομάζουν στην ιδέα μιας καινούριας σχέσης αφού θεωρούν πως οι μακροχρόνιες σχέσεις καταλήγουν πάντα σε ναυάγιο.

• Κάποιοι άλλοι προτιμούν το άσυλο της σχέσης τους όταν πιστεύουν ότι η οικογένεια και γενικότερα το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον δεν θα τους στηρίξει στην απόφασή τους.

• Άλλοι απασχολημένοι από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας βλέπουν ελάχιστα τον σύντροφό τους, στοιχείο που τους επιτρέπει να έχουν ένα αίσθημα ανεξαρτησίας σε βαθμό που τους ικανοποιεί.

• Σχέσεις που έχουν αξιολογήσει καλές μεγαλώνοντας καταλαβαίνουν ότι τις είχαν αξιολογήσει με λάθος κριτήρια, έτσι λοιπόν αυτή η επαναξιολόγηση τρομάζει και έτσι οδηγούνται στην συντήρηση μιας κακής σχέσης.Πολλές φορές μένουμε σε μια σχέση για να βασανίζουμε και να τιμωρούμε τον ίδιο μας τον εαυτό ή και τον σύντροφό μας. Η ανασφάλεια και η έλλειψη αυτογνωσίας μας οδηγεί στο να επαναλάβουμε το ίδιο λάθος στην πορεία της ζωής μας με κάποιον άλλον εξίσου λάθος σύντροφο. Το να δίνουμε μια ακόμα ευκαιρία είναι κάποιες φορές στοιχείο ωριμότητας και ένδειξη κατανόησης. Το να δίνουμε όμως συνεχώς ευκαιρίες οι οποίες μένουν αναξιοποίητες είναι μια εμπλοκή που ανανεώνεται και δεν προσφέρει τίποτε άλλο από το να συντηρεί μια κακή σχέση.

Έτσι λοιπόν η απάντηση στην ερώτηση ‘’γιατί μένω αφού δεν περνάω καλά’’ είναι ‘’γιατί δεν θέλω να φύγω’’. Όταν αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας με ειλικρίνεια και ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και επιθυμίες και ψάξουμε να βρούμε γιατί πραγματικά δεν θέλουμε να φύγουμε ας πιστέψουμε πως όταν το θελήσουμε θα το καταφέρουμε.

Η ζωή είναι δική μας και είμαστε απολύτως υπεύθυνοι για τον τρόπο με τον οποίο θα την ζήσουμε. Και αφού ώριμα και υπεύθυνα έχουμε κάνει την επιλογή μας έτσι λοιπόν ώριμα και υπεύθυνα οφείλουμε να την υπερασπιστούμε

Πέννυ Κόκκολα
Ψυχοθεραπεύτρια

loading...
« PREV
NEXT »