Latest News

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Πως να χωρίσεις χωρίς να βγεις ο “κακός” της υπόθεσης!

«Θέλω να χωρίσω αλλά δε θέλω να τον πληγώσω. Δεν μπορώ να τον κοιτάξω στα μάτια και να πω τέρμα. Να του στείλω μήνυμα; Άσε, άσε καλύτερα θα περιμένω να μου το πει εκείνος» μου είπε πρόσφατα μια φίλη μου, συζητώντας για πολλοστή φορά το συναισθηματικό της αδιέξοδο! Ποιος όμως δεν έχει βρεθεί στη θέση της; Τα πράγματα είναι απλά. Είναι αναπόφευκτο, να ακούσουμε και σε άλλες περιπτώσεις, να πούμε το τέρμα. 


Το θέμα είναι πως όταν μια σχέση κάνει τον κύκλο της, να μην τη βεβηλώσουμε μ’ έναν κακό χωρισμό, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Είσαι λοιπόν εκείνος που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του και θα δώσει τέλος; Κάντο σωστά!

1. Είναι αυτό που λέμε πες το face – to – face
Ακόμα θυμάσαι τον ..ακατανόμαστο που μια ωραία πρωία εξαφανίστηκε, δε σήκωνε τηλέφωνα, δεν απαντούσε σε μηνύματα, κι όταν το έκανε ήταν απλά για να σου στείλει ένα «τελειώσαμε».( .. εσένα περιμέναμε ρε φίλε!) Κλάματα, πολύωρες αναλύσεις, ενοχικά σύνδρομα. Μη μου πεις ότι αυτόν θα τον έλεγες κύριο; Το έχεις πάρει απόφαση; Κανόνισε να βγείτε, κοίταξέ τον στα μάτια και πες του, πως θέλεις να χωρίσετε και είναι οριστικό. Θα είναι καλύτερα και για τους δυο σας έτσι. Αντιμετωπίζοντάς το με τέτοιο τρόπο, δείχνεις ναι μεν ότι η απόφασή σου είναι αμετάκλητη αλλά παράλληλα σέβεσαι τη σχέση που είχατε.

2. Πες του/της ξεκάθαρα την αιτία
Και όχι ανοησίες τύπου, «είσαι υπέροχος άνθρωπος, δεν σου αξίζω,(.. παρηγοριά στον άρρωστο) αλλά να δε φταις εσύ, εγώ.. θέλω χρόνο, θέλω να μείνω μόνη/ος.» Μια φορά στην 4η προσπάθεια χωρισμού, αναγκάστηκα θυμάμαι να πω ότι υπάρχει κάποιος άλλος και είπα ψέματα, αδυνατώντας να πω απλά, δε μου ταιριάζεις! Πόσο δυσκολεύουμε τη ζωή μας. Όλα αυτά είναι τόσο τετριμμένα όσο το «μια φορά κι έναν καιρό» στα παραμύθια. Κι άλλο τόσο αναστρέψιμα. Αφού πράγματι το έχεις πάρει απόφαση, να είσαι ευγενική, συγκεκριμένη και να μπεις απευθείας στο θέμα. Παράδειγμα: « Περάσαμε πολύ όμορφα μαζί, μα για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να φανταστώ εμάς τους δυο σ’ ένα κοινό μέλλον. Θέλω κάτι πιο σταθερό στη ζωή μου, που θα υπάρχει μακροπρόθεσμα.»3. Μην τον/την αφήσεις να ελπίζει
Εννοώ για κανένα λόγο μη ξεστομίσεις, τις τόσο γνώριμες φράσεις τύπου «Στο μέλλον δεν ξέρεις τι γίνεται» ή «Να μείνουμε φίλοι». Πρέπει να εστιάσεις στο τώρα και το τώρα είναι ότι χωρίζετε. Αυτό το τώρα δε χωρά ενδεχόμενες φαντασιώσεις και φρούδες ελπίδες που αφορούν ένα μέλλον που δε γνωρίζεις, ούτε φιλίες που δεν έχεις ιδέα αν μπορούν να συσταθούν.

4. Τα κατάφερες μέχρι εδώ; Απομακρύνσου.
Άσε το χριστιανό να συνηθίσει σε μια καθημερινότητα που δε σε περιλαμβάνει. Κι εσύ άλλωστε θες το χρόνο σου γι΄αυτό. Δε βοηθά να στέλνεις ή να απαντάς στα μηνύματα και τα τηλεφωνήματά του εφόσον είσαι ξεκάθαρη. Κάτι τέτοιο θα ήταν μια διαταραχή στη διαδικασία «επούλωσης». Δώσε χώρο και χρόνο να συνηθίσετε στη νέα πραγματικότητα. Λογικό είναι να σου λείψει. Δεν μπορείς όμως να διαιωνίζεις μια κατάσταση που έχει τελειώσει, είναι ψυχοφθόρο και για τους δυο. Προς Θεού σε μια τέτοια στιγμή μη σκεφτείς να γυρίσεις πίσω και να του πεις «έκανα λάθος». Κάτι τέτοιο είναι εγκληματικό. Ο χωρισμός είναι μια απόφαση που παίρνεις κι έχεις λόγο να το κάνεις. Σε ενοχλούν κάποια πράγματα στο χαρακτήρα του, δεν είναι τα πράγματα όπως περίμενες; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, ΥΠΑΡΧΕΙ και ειλικρινά αν αποφασίσεις να επιστρέψεις, θα είναι ακόμη εκεί.

5. Δέξου ότι για λίγο θα σε μισήσει
Για εκείνον/η είσαι προς το παρόν κόκκινο πανί. Η αιτία «καταστροφής», έτσι το βλέπει τώρα. Στην πραγματικότητα δε σε μισεί. Σε χάνει. Και ο θυμός είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της απώλειας. Δε σε καθιστά κακό άνθρωπο ο θυμός αυτός που νιώθει για σένα. Τον έχεις σεβαστεί αρκετά ώστε να του πεις ευθέως την αλήθεια, δεν πούλησες ελπίδες και τον άφησες να βρει το δρόμο του χωρίς άσκοπα πισωγυρίσματα. Χώρισες έντιμα κι όσο κι αν αυτό επιβάλλεται. Θέλει κότσια.

loading...
« PREV
NEXT »