Latest News

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Τρεμάμενο και πληγωμένο κογιότ δεν μπορεί να σταματήσει να χαμογελάει στους ανθρώπους που του έσωσαν τη ζωή.

Tα Κογιότ είναι γνωστό ότι είναι ύπουλα- ακόμα και πανούργα θα λέγαμε

Αλλά αυτή η συμπεριφορά ωφελεί αυτά τα πλάσματα. Μπορούν να τριγυρίσουν μες το δάσος, μες τις πόλεις, να αρπάξουν το φαγητό τους, και να φτάσουν σε έναν ασφαλή χώρο χωρίς να τα δει κανείς, το οποίο τους κρατά ασφαλείς από τα μεγαλύτερα ζώα, ιδιαίτερα απ’ τους ανθρώπους.

Αλλά μερικές φορές, αυτή η φυσική κλίση προς την υπουλότητα μπορεί να είναι επικίνδυνη, ακόμη και θανατηφόρα.

Αυτός ήταν ο κίνδυνος στην περίπτωση ενός μικρού κογιότ που εντοπίστηκε σε ένα γήπεδο γκολφ στην Οτάβα του Καναδά.

Είχε τραυματιστεί, πιθανόν από κάποιο αυτοκίνητο, και υπέφερε επίσης από σαρκοπτική ψώρα, ένα παράσιτο του δέρματος που προκαλεί σημαντική αραίωση του τριχώματός του και συχνά καταλήγει σε θάνατο. Στην περίπτωση αυτού του κογιότ, η έλλειψη της γούνας του ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη τις κρύες νύχτες του χειμώνα στον Καναδά.

Τα Κογιότ σίγουρα δεν είναι κατοικίδια ζώα, και μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κατοικίδια και για τα παιδιά. Κανονικά, θα πρέπει να μένουν μόνα τους ή να χειρίζονται μόνο από επαγγελματίες. Αλλά ενώ είναι γνωστά για την πονηριά και την λεπτότητα τους, μπορούν επίσης να μας εκπλήξουν με τη μοναδική τους γλυκύτητα.

Αλλά μερικές φορές, χρειάζονται πραγματικά μια βοήθεια, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν.

Ανήσυχοι άνθρωποι κάλεσαν υπηρεσία ελέγχου των ζώων, όταν είδαν ένα τραυματισμένο και άρρωστο κογιότ, η οποία έβαλε παγίδες, προκειμένου να πιάσει το ζώο για να του προσφέρει βοήθεια.

Ωστόσο, ο φόβος και το ένστικτο του κογιότ υπερίσχησε, κι έτσι κατάφερε ξεφύγει από τους διασώστες. Αυτοί ανησύχησαν, γιατί όσο περισσότερο έμενε το κογιότ έξω στο κρύο, τόσο μικρότερες ήταν και οι πιθανότητες επιβίωσής του.


Στις αρχές του Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της Οτάβα του Καναδά, εντόπισαν ένα άρρωστο και τραυματισμένο κογιότ κοντά σε ένα γήπεδο του γκολφ.

Ανησυχώντας ότι η ψώρα και οι τραυματισμοί του δεν θα του επιτρέψουν να βγάλει τον χειμώνα, κάλεσαν την υπηρεσία ελέγχου των ζώων, η οποία ξεκίνησε να βάζει παγίδες για να πιάσει το κογιότ.

Αλλά το κογιότ – το οποίο ήταν μόνο και ανήσυχο – συνέχισε να τους ξεφεύγει. Δεν ήξερε ότι οι άνθρωποι στην πραγματικότητα προσπαθούσαν να το βοηθήσουν.


Τελικά πιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου, και οι διασώστες είδαν ότι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Είχε σπασμένη λεκάνη, πιθανότατα να το χτύπησε κάποιο αυτοκίνητο, και η γούνα του είχε σχεδόν εξ ολοκλήρου φύγει από την ψώρα, βάζοντας τον έτσι κίνδυνο όχι μόνο από κάποια λοίμωξη, αλλά και από το κρύο του χειμώνα. Κανονικά, ένα παχύ στρώμα γούνας κρατά κογιότ ζεστό, αλλά αυτό ήταν σχεδόν φαλακρό.


“Ήταν σε πραγματικά τραγική κατάσταση όταν ήρθε σε μας,” δήλωσε η Sarah Beauregard, συντονίστρια φροντίδας των ζώων στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Rideau Valley. “Νόμιζα πως δεν θα βγάλει την πρώτη νύχτα.”


Αλλά έβλεπε ότι το κογιότ, παρά τον αρχικό του φόβο, ήξερε ότι ήταν σε ένα ασφαλές μέρος. Κοιτάξτε το χαμόγελό του!

“Αυτό που με συγκλονίζει είναι τα μάτια του,” δήλωσε η Beauregard. “Ακόμα και όταν ήταν στα χειρότερά του, υπήρχε μια λάμψη και αισιοδοξία σ’ αυτά.”


Το κογιότ έκανε μια θεραπεία για τα σπασμένα του οστά και για την ψώρα. Σταδιακά, άρχισε να αισθάνεται πιο άνετα στο καταφύγιο, κι αυτό φαινόταν.

“Είναι μια γλύκα,” είπε η Beauregard. “Το κογιότ είναι ντροπαλό από τη φύση του, αλλά αυτό φαίνεται να μας εμπιστεύεται και μάλλον ξέρει ότι προσπαθούμε να το βοηθήσουμε.”


Το καταφύγιο θα κρατήσει το κογιότ μέχρι να είναι σε θέση να επιστρέψει στην άγρια φύση.

Και μπορεί να φαίνεται τόσο χαριτωμένο και φιλόξενο το χαμόγελο του, θα κάνει τα πάντα για να μην έχει καμιά επαφή με τους ανθρώπους.
Οι διασώστες στο Rideau Valley θέλουν επίσης να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους να μην ταίζουν τα κογιότ ή να μην τα ενθαρρύνουν να έρθουν κοντά τους ή στο σπίτι τους, ανεξάρτητα από το πόσο χαριτωμένα μπορεί να είναι αυτά τα ζώα.

Αν δείτε κάποιο που να φαίνεται άρρωστο ή τραυματισμένο, καλέστε αμέσως την τοπική υπηρεσία προστασίας των ζώων.

διαφορετικό Πηγή: www.diaforetiko.gr
loading...
« PREV
NEXT »