Latest News

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Αποκάλυψη Wikileaks: Ο ρόλος των ΗΠΑ στην κρίση των Ιμίων - Απόρρητο έγγραφο.

Τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι ΗΠΑ, στην κρίση των Ιμίων των 1996 αποκαλύπτει έγγραφο του Κογκρέσου που συντάχθηκε στις 7 Μαρτίου 1996 και δημοσιοποίησε ο ιστότοπος Wikileaks στις 2 Φεβρουαρίου 2009.Η έκθεση αυτή ασχολείται με τη διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πάνω από τη νησίδα Ίμια στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.


 Σε αυτή δίδεται ένα χρονολόγιο της κρίσης, σκιαγραφεί τα νομικά ζητήματα, σημειώνει άλλα εκκρεμή διμερή ζητήματα, και περιγράφει τις εγχώριες καταστάσεις και στις δύο χώρες που συνέβαλαν στην κλιμάκωση της κρίσης. Τέλος, περιγράφει την θέση των ΗΠΑ στο ζήτημα, που επί της ουσίας δεν πήραν θέση. Λειτούργησαν περισσότερο σαν "Πόντιος Πιλάτος". Ενώ οι Αμερικανοί στην έκθεση κατονομάζουν τα Ίμια και με την τουρκική ονομασία «Καρντάκ».


Όπως περιγράφεται στο εισαγωγικό σημείωμα του εγγράφου: «Η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και τηνΤουρκία για την κυριαρχία των Ιμίων / Καρντάκ κλιμακώθηκε γρήγορα, επειδή οι διμερείς σχέσεις παρεμποδίζονται από την ιστορική δυσπιστία και ανεπίλυτα ζητήματα, και επειδή και οι δύο χώρες έχουν αδύναμες κυβερνήσεις».

Οι ΗΠΑ σύμφωνα με το έγγραφο του Κογκρέσου λειτούργησε περισσότερο «πυροσβεστικά». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενήργησαν για να εκτονώσουν την κρίση και να αποκαταστήσουν το status quo ante». «Στον απόηχο, η πολιτικά κατεστραμμένο ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσωρινά αποστασιοποιήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται: «Στις 31 Ιανουαρίου, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑεπιτεύχθηκε συμφωνία για αμοιβαία απόσυρση και αποκατάσταση του status quo». «Ενώ κατά την απόσυρση των στρατευμάτων, ένα ελληνικό ναυτικό ελικόπτερο συνετρίβη, σκοτώνοντας τρία μέλη του πληρώματος - οι μόνες ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Επίσης το έγγραφο, περιγράφει την πολιτική αστάθεια που επικρατούσε σε Ελλάδα και Τουρκία και αναφέρεται στο ρόλο του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

«Στο τέλος της κρίσης, ο Χόλμπρουκ είχε πει ότι θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και την Τουρκία για να εκτονώσει την κατάσταση. Όμως η ελληνική κυβέρνηση επεσήμανε πως από το StateDepartment παραλείπει να αναγνωρίσει την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την ακύρωση του ταξιδιού Χόλμπρουκ». 
Το χρονικό της κρίσης σύμφωνα με το έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το πώς ξεκίνησε η κρίση και τις δραματικές ώρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια, περιγράφει σε άλλο σημείο το έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Στις 25 Δεκεμβρίου 1995, τουρκικό φορτηγό πλοίο προσάραξε πάνω σε ένα μικρό, ακατοίκητο, βραχώδες νησάκι, περίπου 10 στρεμμάτων σε μέγεθος, που οι Έλληνες αποκαλούν Ίμια και οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ. Στο σημείο έσπευσαν στρατιωτικές δυνάμεις. Ο καπετάνιος του πλοίου αρνήθηκε αρχικά βοήθεια από την Ελλάδα, γιατί, όπως είπε, το νησάκι ήταν τουρκικό.

Ο δήμαρχος γειτονικού ελληνικού νησιού έβαλε την ελληνική σημαία τα Ίμια. Ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ απέστειλε σημείωμα στην Πρεσβεία της Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι το νησάκι ήταν τουρκικό. Η Ελλάδα απέρριψε αυτό το αίτημα. Ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν συνέχεια το περιστατικό.

Στις 28 Ιανουαρίου, Τούρκοι δημοσιογράφοι προσγειώθηκαν στο νησάκι, αφαίρεσαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αποδοκίμαζε τη δράση των δημοσιογράφων και απηύθυνε έκκληση ώστε το πρόβλημα να λυθεί μέσω της διπλωματικής οδού. Αργότερα την ίδια ημέρα, κομάντος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατέβασαν την τουρκική σημαία και ύψωσαν και πάλι την ελληνική

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης προειδοποίησε, «Η απάντησή μας σε αυτό και οποιοδήποτε άλλο επιθετικό εθνικισμό ... θα είναι ισχυρή, άμεση και αποτελεσματική»

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ επέμεινε, «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μπαίνει ξένη σημαία σε τουρκικό έδαφος. Η σημαία θα κατέβει»

Έως τις 29 Ιανουαρίου, οι δύο χώρες είχαν αποσταλεί τα πολεμικά πλοία στην περιοχή των Ιμίων

loading...
« PREV
NEXT »