Latest News

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

Όταν εκτός από πρώην σύντροφο αποκτάς και πρώην φίλους

Όπως κι αν γίνει, είτε το θέλεις εσύ είτε το θέλει ο άλλος, είτε το θέλετε κι οι δύο, ένας χωρισμός είναι πάντα δύσκολος. 

Αυτός που χωρίζει χρειάζεται πάντα μια ηθική υποστήριξη. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που εκτός από πρώην σύζυγο αποκτάς και πρώην φίλους;


Κι ενώ είναι η στιγμή που χρειάζεσαι όσο ποτέ τους φίλους να σου συμπαρασταθούν, ανακαλύπτεις ότι εκείνοι έχουν βγάλει φτερά, σαν να ήπιαν redbull. Έχουν καταπιεί το «εξαφανιζόλ» και μην τους είδατε.

Αυτό βέβαια μπορεί να συμβαίνει, επειδή ίσως δε συμφωνούν με την απόφασή σου να χωρίσεις. Πιθανό να συμπαθούσαν το έτερον ήμισυ και για κάποιο διάστημα να είναι λίγο μουδιασμένοι κι αυτοί από το σοκ του χωρισμού. Αν ισχύει αυτό, τι να πεις κι εσύ, καημένε χωρισμένε φίλε. Υπομονή, δώσε τους χρόνο να το ξεπεράσουν.

Κι ενώ εσύ το έχεις πάρει απόφαση και θέλεις να αρχίσεις να βγαίνεις και να περνάς καλά με τους φίλους σου, το κινητό σου έχει γεμίσει αναπάντητες εξερχόμενες κλήσεις προς όλες τις πιο αγαπημένες και πιο συχνές μέχρι πρόσφατα επαφές σου. Αρχίζεις να αναρωτιέσαι, γιατί αυτές οι κλήσεις σπανίως απαντώνται πια και γιατί όταν σου απαντούν τις περισσότερες φορές «τρως άκυρο» για έξοδο από τους κολλητούς.

Αρχικά, δε θέλεις να είσαι κακοπροαίρετος και πιστεύεις ότι απλώς είναι μια ατυχής συγκυρία. Εννοείται ότι δε σκέφτεσαι ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει εσκεμμένα. Σε τσιμπάει λίγο μέσα σου το γεγονός ότι έτυχε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά το προσπερνάς και διώχνεις τις άσχημες σκέψεις. Κι αφού κανείς δεν είναι διαθέσιμος να πιείτε έναν καφέ, αποφασίζεις να πας να τον πιεις μόνος σου. Δε χάθηκε κι ο κόσμος.

Κι εκεί που κάθεσαι ωραία και καλά κι απολαμβάνεις το καφεδάκι σου βλέπεις μέσα από το τζάμι την «παλιοπαρέα» να περνά και να κάθεται για καφέ στο διπλανό μαγαζί από αυτό που συχνάζετε συνήθως. Σου έρχεται στο μυαλό τότε εκείνο το «πνίγομαι, αυτόν τον καιρό, αλλά θα τα πούμε με την πρώτη ευκαιρία» που ακούς πολύ συχνά τελευταία. Κι ενώ βρέθηκε, λοιπόν, αυτή η «πρώτη ευκαιρία», ώστε να ξεμυτίσουν για λίγο οι πολυάσχολοι φίλοι σου, εσύ δεν έχεις λάβει πρόσκληση.

Νιώθεις λίγο περίεργα. Αναρωτιέσαι τι έχει γίνει. Μήπως πια δε χωράς στην παρέα των ζευγαριών; Μήπως δεν είσαι πια ο ίδιος, επειδή έμεινες χωρίς ταίρι; Μήπως άλλαξαν τα ενδιαφέροντά σας, γιατί τώρα δεν είσαι κι εσύ σε σχέση ή παντρεμένος; Όλες αυτές οι απορίες περνούν αστραπιαία από το μυαλό σου και τα ερωτηματικά δε χωράνε όλα μέσα στο κεφάλι σου κι έχουν βγει κι απέξω.

Αισθάνεσαι λίγο σαν να σε πούλησαν οι κολλητοί, αυτοί που ξέρεις χρόνια, πολύ πριν μεταλλαχτούν από αυτόνομη οντότητα σε οντότητα ζευγαριού. Γιατί το ζευγάρι πλέον λειτουργεί ως μονάδα. Κι εσύ έχασες το «άλλο σου μισό» και τους χάλασες το παιχνίδι.

Αν είσαι άντρας εσύ που έμεινες μόνος, πρέπει να κατανοήσεις ότι από εδώ και πέρα αποτελείς απειλή για τη γυναίκα του φίλου σου. Πολύ πιθανό η γυναίκα να έχει θέσει βέτο και να έχει πατήσει πόδι, διότι πλέον είσαι κακή επιρροή για το ζευγάρι και τη συνοχή του.

Φταίει βέβαια κι ο φιλαράκος σου που δεν πατάει κι αυτός πόδι με τη σειρά του στη γυναικούλα του και δεν της δίνει να καταλάβει ότι αυτό που σκέφτεται είναι παράλογο. Αν εκείνη φοβάται ότι η παρέα μ’ ένα φίλο που έχει χωρίσει αποτελεί απειλή για τη σχέση, σίγουρα ο φίλος σου δεν έχει εμπνεύσει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται να υπάρχει σε ένα ζευγάρι.

Άρα μη χολοσκάς και πολύ, δεν είσαι εσύ αυτός που φταίει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχουν να λύσουν τα δικά τους θέματα. Γιατί είτε ο φίλος είναι εντελώς μαμούχαλος και δεν μπορεί να εξηγήσει στη σχέση τα αυτονόητα είτε έχει τη φωλίτσα του λερωμένη και δε θέλει να δημιουργεί εντάσεις και να ξύνει πληγές.

Αν είσαι γυναίκα εσύ που έχεις μείνει μόνη κι οι κολλητές κάνουν σαν να μη σε ξέρουν, ενώ μέχρι τώρα ήσασταν «κώλος και βρακί», εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Αυτό δε γίνεται τόσο συχνά μεταξύ γυναικών, γιατί όταν μία φίλη χωρίζει συνήθως ενώνονται όλες μαζί σαν γροθιά για να τσακίσουν το ρεμάλι που παράτησε τη φιλενάδα τους.

Σε περίπτωση όμως που αυτή η συμπεριφορά είναι γένους θηλυκού, δύο είναι αυτά που μπορεί να συμβαίνουν: είτε οι φίλες φοβούνται ότι θα τους κλέψεις τον άντρα –και τότε θα πρέπει λίγο να ψαχτείς για ποιο λόγο τους έχεις δώσει αυτήν την εντύπωση– είτε οι φιλεναδίτσες σου εποφθαλμιούν το ελεύθερο πια κελεπούρι που εσύ παράτησες και γι΄ αυτό έχουν απομακρυνθεί. Μην παραξενευτείς αν κάποια στιγμή δεις κάποια από τις «καλές σου φίλες» αγκαζέ με τον πρώην σου. Έσω έτοιμη.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως ουδέν κακόν αμιγές καλού. Έχεις χωρίσει από μία σχέση ή γάμο, όπου δεν υπήρχε ευτυχία κι αρμονία, και με το ένα σμπάρο έχεις σκοτώσει δυο τρυγόνια. Αφού σκάει η είδηση του χωρισμού σου, σκάει ταυτόχρονα κι η φούσκα της επιφανειακής προφανώς φιλίας που διατηρούσες τόσο καιρό με αυτούς τους κολλητούς, οι οποίοι έδειξαν τον πραγματικό τους χαρακτήρα.

Μη σκας λοιπόν, καθώς το κέρδος είναι όλο δικό σου. Δες το σαν μία καλή ευκαιρία να επεκτείνεις τον κοινωνικό σου κύκλο και να γνωρίσεις καινούριους φίλους. Απλώς αυτή τη φορά επίλεξε πιο προσεκτικά. Η εμπειρία μετράει.
Επιμέλεια Κειμένου Βασιλικής Γραμμένου: Πωλίνα Πανέρη
Συντάκτης: Βασιλική Γραμμένου

loading...
« PREV
NEXT »