Latest News

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

10 Βασικές Πρώτες Βοήθειες που το 90% των Ανθρώπων τις Εφαρμόζει με Λάθος Τρόπο. Δείτε ΠΩΣ είναι ο Σωστός!

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πρώτες βοήθειες, αλλά και πώς να τις εφαρμόζετε σωστά.
 Διαβάστε παρακάτω συνηθισμένα λάθη που γίνονται, όταν κάποιος προσφέρει τις πρώτες βοήθειες και πώς είναι το σωστό.

1. Αν περιποιείστε τις πληγές με οξιζενέ, ιώδιο και οινόπνευμα, μπορεί να είναι επικίνδυνο


Λάθος: Το οξιζενέ καταστρέφει τα κύτταρα των συνδετικών ιστών και εμποδίζει την πληγή να επουλώσει. Το ιώδιο και το οινόπνευμα μπορεί να κάψουν τα υγιή κύτταρα και να προκαλέσουν πόνο, σοκ και εγκαύματα.


Σωστό: Καθαρίστε την πληγή με πόσιμο ή βρασμένο νερό και μετά απλώστε μια αλοιφή με αντιβιωτικό. Μην βάλετε χανζαπλαστ, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο, διαφορετικά η πληγή θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να κλείσει.
2. Οι καρδιακές συμπιέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σπασμένα πλευρά και βλάβη στους πνεύμονες.


Λάθος: Οι καρδιακές συμπιέσεις μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε σπασμένα πλευρά, τα οποία μπορεί να βλάψουν σοβαρά τους πνεύμονες και την καρδιά.


Σωστό: Κάντε καρδιακές συμπιέσεις μόνο αν είστε σίγουρος ότι ο άλλος δεν έχει παλμό, δεν αναπνέει και δεν υπάρχει γιατρός τριγύρω. Μπορεί κάποιος να καλέσει ασθενοφόρο και κάποιος άλλος να κάνει 100 συμπιέσεις το λεπτό (στον ρυθμό του “Staying Alive” των BeeGees). Για τα μωρά γίνεται με τα δάχτυλα σε άλλο ρυθμό.


Το φιλί της ζωής δίνεται, όταν η καρδιά λειτουργεί. Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε 30 συμπιέσεις και 2 αναπνοές και μετά να επαναλάβετε.


3. Η παρακεταμόλη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο συκώτι.


Λάθος: Η παρακεταμόλη ή ακεταμινοφένη ανακουφίζει τον πόνο και την φλεγμονή και είναι συστατικό πολλών δημοφιλών φαρμάκων. Η υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των νεφρών και του ήπατος.


Σωστό: Μετρήστε προσεκτικά την δόση. Η μεγαλύτερη δόση για έναν ενήλικα είναι 1 γραμμάριο (4 γραμμάρια τη μέρα). Η ακεταμινοφένη υπάρχει σε πολλά φάρμακα, ειδικά σε αντιγριπικά, και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική δόση.
4. Μην γέρνετε προς τα πίσω το κεφάλι ή ξαπλώνετε ανάσκελα όταν τρέχει η μύτη σας.


Λάθος: Αν το κάνετε, η πίεση στο κεφάλι σας θα αυξηθεί. Δεν ξέρετε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το επεισόδιο, άρα το αίμα μπορεί να φτάσει στους πνεύμονες ή να προκαλέσει εμετό.


Σωστό: Κρατήστε το κεφάλι ίσιο για να μειώσετε την πίεση, βάλτε μια κομπρέσα με πάγο και μετά κλείστε το ένα ρουθούνι με το δάχτυλο σας για 15 λεπτά. Επαναλάβετε το ίδιο και για το άλλο, αναπνέοντας από το στόμα. Αν η αιμορραγία δεν σταματήσει, επαναλάβετε. Αν επιμείνει ή αν έχει προκληθεί από τραυματισμό, καλέστε ασθενοφόρο.
5. Μην βγάλετε το θύμα τροχαίου από το αυτοκίνητο και μην το μετακινήσετε ώστε να είναι πιο άνετα.


Λάθος: Οι περισσότεροι θάνατοι σε τροχαία συμβαίνουν εξαιτίας τραυματισμού στον αυχένα και την σπονδυλική στήλη. Ακόμα και η παραμικρή απόπειρα βοήθειας μπορεί να σκοτώσει το θύμα ή να προκαλέσει παράλυση.


Σωστό: Αν το θύμα έχει τραυματιστεί στο κεφάλι, τον αυχένα ή την σπονδυλική στήλη, καλέστε ασθενοφόρο και βεβαιωθείτε ότι το θύμα αναπνέει μέχρι να φτάσουν οι γιατροί.
6. Μην πάρετε φάρμακα που προκαλούν εμετό σε περίπτωση σοβαρής δηλητηρίασης

Λάθος: Τα φάρμακα που προκαλούν εμετό μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο στον οισοφάγο και να ανοίξουν τον δρόμο για τον εμετό προς τους πνεύμονες.


Σωστό: Σε περίπτωση που υποπτεύεστε δηλητηρίαση, καλέστε ασθενοφόρο, περιγράψτε τα συμπτώματα και την πηγή δηλητηρίασης και σημειώστε τι πρέπει να κάνετε. Μην δοκιμάσετε να εκτιμήσετε μόνοι σας τον κίνδυνο ή να βρείτε βοήθεια από το διαδίκτυο. Χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια, το θύμα μπορεί να πεθάνει μέσα σε μία ώρα.
7. Η χρήση αιμοστατικής ταινίας μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.


Λάθος: Αν χρησιμοποιήσετε λάθος ή χωρίς λόγο αιμοστατική ταινία, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση του άκρου. Δεν σταματά την αιμορραγία, αλλά εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος και οδηγεί σε νέκρωση.


Σωστό: Περάστε πάνω από την πληγή μια μεγάλη ποσότητα αποστειρωμένης γάζας ή καθαρού πανιού και πιέστε – αυτό είναι αρκετό μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Η μόνη εξαίρεση είναι αν πρόκειται για σοβαρή αιμορραγία και ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ακρωτηριασμού.
8. Μην βάζετε κουτάλι στο στόμα ή τραβάτε την γλώσσα ενός ατόμου με επιληπτική κρίση


Λάθος: Όταν κάποιος παθαίνει κρίση, μπορεί να καταπιεί ή να πνιγεί από κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται στο στόμα του.


Σωστό: Μπορεί το θύμα να αρχίσει να τρέμει ανεξέλεγκτα και να μελανιάσει, αλλά η κρίση δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο το σώμα. Καλέστε έναν γιατρό και βεβαιωθείτε ότι το θύμα δεν κινδυνεύει από εξωτερικό παράγοντα και ότι αναπνέει άνετα. Δεν γίνεται να καταπιεί κανείς την γλώσσα του, ενώ δεν είναι επικίνδυνο να την δαγκώσει. Μετά την κρίση, ξαπλώστε το θύμα στο πλάι.
9. Αν σας τσιμπήσει φίδι ή δηλητηριώδες έντομο, μην ρουφήξετε το δηλητήριο.


Λάθος: Το δηλητήριο αναμιγνύεται με το σάλιο και προκαλεί βλεννώδη μεμβράνη. Αυτό επιταχύνει την δηλητηρίαση και μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στους πνεύμονες και συγκοπή.


Σωστό: Αν σας τσιμπήσει σε κάποιο άκρο, ξαπλώστε ώστε το τσίμπημα να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της καρδιάς. Καλέστε ασθενοφόρο, περιγράψτε τι σας τσίμπησε και καταναλώστε πολλά υγρά.
Σημαντικό: Μην πάτε κάποιον που είναι άρρωστος στο κοντινότερο νοσοκομείο.


Λάθος: Το να πάτε κάποιον άρρωστο στο κοντινότερο νοσοκομείο.


Σωστό: Καλέστε ασθενοφόρο, περιγράψτε την κατάσταση, ακούστε τις οδηγίες που σας δίνουν για το θύμα. Δεν έχουν όλα τα νοσοκομεία τα απαραίτητα φάρμακα, τους γιατρούς ή τον εξοπλισμό και η μετακίνηση μπορεί να είναι επικίνδυνη.
10. Πώς να κάνετε σωστά ένεση.


Λάθος: Κάνετε την ένεση σε τεταμένο μυ, εισχωρείτε πολύ βαθιά ή πολύ λόγο. Κάνετε την ένεση σε ένα τυχαίο σημείο πάνω στον μυ.


Σωστό: Αρχικά, απολυμάνετε τα χέρια σας και το σημείο όπου θα κάνετε την ένεση. Όταν κάνετε ένεση στα οπίσθια, χωρίστε τον μυ σε 4 μέρη. Πιέστε γρήγορα την βελόνα για να μπει κατά 3/4 μέσα στο πάνω δεξί κομμάτι (για να αποφύγετε το ισχιακό νεύρο). Μόλις τελειώσετε, βάλτε από πάνω ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα.
Credit: brightside.meloading...
« PREV
NEXT »