Latest News

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Το μυστικό των ζευγαριών που κάνουν τέλειο ύπνο.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα της καθημερινής μας ζωής και συμβίωσης είναι ο ύπνος και η ποιότητά του. Αυτό μπορεί να καθορίσει και ολόκληρη την ημέρα! Την παραγωγικότητά μας, την διάθεσή μας αλλά και την υγεία μας.Το άγχος, οι προβληματισμοί αλλά και η πίεση της καθημερινότητας είναι μερικοί από τους παράγοντες, που δεν μας αφήνουν να παραδοθούμε στα χέρια του Μορφέα, ακόμη και αν στο κρεβάτι μας περιμένει η ζεστή αγκαλιά του συντρόφου μας. Ποιο είναι το μυστικό των ζευγαριών που απολαμβάνουν τον ύπνο τους, ό,τι και αν τους συμβαίνει; 


Νέα έρευνα υποστηρίζει πως τα ζευγάρια που μπορούν και κοιμούνται ήρεμα, απολαμβάνοντας έναν ποιοτικό και χορτάτο ύπνο, επικοινωνούν μεταξύ τους και μάλιστα πολύ καλά.

Η έρευνα ωστόσο, δεν θίγει μόνο το θέμα της επικοινωνίας, το οποίο μπορεί να συμβάλει στον καλό ή κακό ύπνο, αλλά και στον τρόπο αντίδρασης των εταίρων, όταν οι σύντροφοί τούς τους μιλάνε.

Η καλή επικοινωνία χαρίζει γλυκό ύπνο

Η επικεφαλής της μελέτης, Sarah Arpin, ψυχολόγος από το Gonzaga University, μαζί με την ερευνητική της ομάδα, διαπίστωσε πως η ανταλλαγή καλών νέων, ακόμη και των πιο απλών, όπως η ενημέρωση του ενός από τον άλλο για μία καλή επίδοση στο γυμναστήριο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη σχέση, αλλά και στην υγεία του ζευγαριού.

Μελέτη: ο στοργικός σύντροφος σε… νανουρίζει
Όμως η Arpin σημειώνει πως δεν φτάνει μόνο αυτό. Όταν ο δέκτης αντιδρά με ενθουσιασμό και θετικότητα στα καλά νέα, τότε μάλλον η επικοινωνία του ζευγαριού γίνεται πιο γλυκιά, γεγονός που παρασέρνει μία σειρά από άλλες δραστηριότητες να γίνονται όμορφα, μεταξύ αυτών και ο ήρεμος ύπνος. Η αντίδραση της αδιαφορίας στα καλά νέα, φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως σημειώνεται στο Time.com, στη μελέτη συμμετείχαν 162 ετερόφυλα παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία συγκατοικούσαν.

Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά να συμπληρώσει ένα ειδικά σχεδιασμένο ημερολόγιο – ερωτηματολόγιο σχετικά με τι συνέβαινε στη ζωή του, αν μοιραζόταν τις πληροφορίες με τον σύντροφό του και ποια ήταν η αντίδραση εκείνου στην ανακοίνωση των νέων.

Επίσης, οι συμμετέχοντες έγραψαν το συναίσθημά τους απέναντι σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις, αν ένιωθαν μοναξιά ή οικειότητα και πόσο καλά κοιμόντουσαν. Το πείραμα κράτησε συνολικά 32 μέρες.

Τα ευρήματα
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα που έδωσαν οι συμμετέχοντες και σύγκρινε τις καθημερινές απαντήσεις των ζευγαριών με την ποιότητα του ύπνου τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπήρχε ένα σαφές μοτίβο:

Τις ημέρες, τις οποίες τα ζευγάρια μοιραζόντουσαν καλά νέα και οι εταίροι τους ανταποκρινόντουσαν με έναν υποστηρικτικό τρόπο, τα ζευγάρια κοιμόντουσαν πιο γρήγορα και εύκολα. Μία ενθαρρυντική ανταπόκριση σχετίζεται με το μειωμένο αίσθημα της μοναξιάς και το αυξημένο αίσθημα της οικειότητας, η οποία με τη σειρά της οδηγεί τα ζευγάρια σε έναν ποιοτικότερο ύπνο.

Τι λένε οι ειδικοί
Η Arpin σημειώνει πως η ανταλλαγή των καλών ειδήσεων δεν φτάνει για να κοιμηθούμε καλά, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που αντιδρά ο σύντροφός μας.

“Για μεγάλο διάστημα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν μόνο στο τι συμβαίνει, όταν μοιραζόμαστε με τον σύντροφό μας μία κακή είδηση, όταν είμαστε αγχωμένοι και πάμε σπίτι να τα πούμε στον σύντροφό μας. Αλλά τώρα ξέρουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι πιο σημαντικό, να μοιραζόμαστε τα καλά νέα, καθώς οι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από μία τέτοια απλή πράξη”.

loading...
« PREV
NEXT »