Latest News

Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Η γυναικεία φιλία είναι ντόμπρα και αληθινή.

Γυναίκες φίλες. Για κάποιους αυτές οι δύο είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Κι όμως οι δυνατοί δεσμοί μεταξύ γυναικών είναι καταλυτικής σημασίας τόσο στη διαχείριση της καθημερινότητάς μας όσο και στις μεγαλύτερες προκλήσεις κι επιλογές που αντιμετωπίζουμε.Το καλύτερο βαρόμετρο για την υγεία μιας φιλίας είναι η δική σου διάθεση και συμπεριφορά. 

Αν παρατηρήσεις ότι έχεις μια φίλη με την οποία χάνεις την υπομονή σου, είσαι παθητική ή επιθετική, δεν είσαι υποστηρικτική ή δε δείχνεις ενδιαφέρον, τότε η σχέση σας δεν είναι υγιής και πραγματικά δεν έχει σημασία ποια από τις δύο φταίει. Τερμάτισέ την. Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνες οι φιλίες που πλουτίζουν τη ζωή μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και δεν είναι όλες ίδιες.


Όλες χρειαζόμαστε γυναίκες φίλες που θα μας προσφέρουν πολύτιμες ιδέες, γιατί είναι υγιές να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, είτε πρόκειται για συμβουλές σχέσεων, γάμου, σεξ, είτε για την αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων μας ως προς κάποια σχέση, είτε για την αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών μας ή της δουλειάς μας. Μια καλή φίλη-εφαλτήριο δεν απαντάει ποτέ με μία και μοναδική «σωστή» απάντηση, αλλά προσφέρει διαφορετικές ιδέες που μας επιτρέπουν να φτάσουμε μόνες μας το συμπέρασμα. Μερικές φορές, πρέπει να δουλέψουμε για τον εαυτό μας, αλλά όχι απαραίτητα μόνες μας. Μια φίλη που ρωτάει, «Πώς αισθάνεσαι με αυτό;» ή «Τι γνώμη έχεις;», μπορεί να προσφέρει αυτό ακριβώς που χρειάζεται μια γυναίκα σε τέτοιες στιγμές.


Υπάρχουν ορισμένες γυναίκες φίλες που μας γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στη ζωή μας. Μας κοιτάνε και ξέρουν πώς νιώθουμε και τι χρειαζόμαστε από εκείνες· μια αγκαλιά, μια μεγάλη συζήτηση, ένα χαζό αστείο ή κάτι άλλο. Ακόμα και μία μόνο φίλη αυτού του είδους μπορεί να μας στηρίξει σε ολόκληρη τη ζωή. Ορισμένες φορές, αυτό το άτομο είναι μια παντοτινή φίλη που απλώς είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε παίζοντας μαζί μικρές στις κούνιες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίσουμε μια υπέροχη φίλη σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής μας. Όταν κάποιος μπορεί να καθρεφτίσει την αλήθεια σου πίσω σε σένα και να είναι απόλυτα γνήσιο, τότε ξέρεις ότι έχεις βρει μια φίλη για όλη σου τη ζωή.


Τυχαίνει καμιά φορά να θέλουμε στη ζωή μας κάποιον να μας λέει όμορφα πράγματα. Ξέρεις, εκείνη τη φίλη που είναι πάντα χαμογελαστή και πρόθυμη να σου πει ότι τα μαλλιά σου είναι φανταστικά, ότι τα παιδιά σου είναι αξιαγάπητα και ότι τα πας μια χαρά στη δουλειά. Είναι γνωστό ότι αυτή η φίλη δε θα πει ποτέ κακή κουβέντα ή κάτι δυσάρεστο και θα αποτελεί πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο για τις δύσκολες στιγμές.


Ποια γυναίκα δεν έχει ανάγκη από μια ευθαρσή, ξεδιάντροπα ειλικρινή και –ας το παραδεχτούμε– κυρίαρχη παρουσία στη ζωή της; Οι γυναίκες φίλες αυτού του είδους δε λένε κάτι για να σε πληγώσουν ή για να δημιουργήσουν μελόδραμα, αλλά σου βάζουν τις φωνές όταν λες ψέματα στον εαυτό σου και τις αγαπάμε γι’ αυτό ακριβώς.


Ορισμένες φορές, απλώς δεν έχουμε όρεξη να μιλήσουμε για κάτι είτε γιατί δεν είμαστε έτοιμες ή γιατί το θέμα είναι πολύ επώδυνο ή αμήχανο. Μια καλή φίλη γνωρίζει πότε η σιωπή είναι πράγματι χρυσός και μας κάνει τη ζωή εύκολη: ακούει χωρίς να κάνει ερωτήσεις. Σε αντάλλαγμα, κάνουμε κι εμείς το ίδιο για εκείνη ακόμα κι αν χρειάζεται να δαγκώσουμε τη γλώσσα μας ή να παριστάνουμε ότι δε βλέπουμε ή δεν ακούμε κάποια πράγματα. Καμιά φορά, η μεγαλύτερη εμπάθεια που οι γυναίκες φίλες μπορεί να δείξουν η μία στην άλλη είναι η σιωπηλή συμπαράσταση.


Ο Αριστοτέλης είχε χαρακτηρίσει τους αληθινούς φίλους ως «μία ψυχή, σε δύο σώματα», αλλά τι είναι αυτό που διαχωρίζει τις παντοτινές φιλίες από τις πιο περιστασιακές; Ίσως η απάντηση να κρύβεται στο ότι οι φίλοι δε βρίσκονται μόνο κοντά μας όταν μεγαλώνουμε, αλλά μας κάνουν να θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δεν είναι μόνο οι πιο έμπιστοι άνθρωποί μας αλλά και πρότυπα ζωής που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό μας και αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας κάνουν.Συντάκτης: Φωτεινή Φλωροσκούφη

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Καλήloading...
« PREV
NEXT »