Latest News

Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Εκείνος ο άνθρωπος που θα σταθεί βράχος στο πλευρό σου.

Θέλω να αναρωτηθείς ποιος είναι ο άνθρωπος που σε βλέπει συχνότερα από όλους τους άλλους εκνευρισμένο, τσαντισμένο με εκείνη την πίκρα και τη μαυρίλα να αναβλύζει από μέσα σου σαν χείμαρρος, έτοιμος να τον κατασπαράξει.Σκέψου ακόμη, πόσο συχνά αφήνεις τον άνθρωπο αυτό να σε βλέπει έτσι και με πόση ευκολία, μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα στη δουλειά ή μετά από ένα καβγά με τον σύντροφο, τους φίλους, τους γονείς, ξεσπάς επάνω του.

Εκδηλώνεις στο μέγιστο βαθμό όλα τα άσχημα συναισθήματα που συγκράτησες με πολύ κόπο όλη την ημέρα και με την πρώτη μικρή διαφωνία ή ακόμη και με την πρώτη κουβέντα που θα πει και δεν θα είναι αυτό που θέλεις να ακούσεις, γίνεται το μεγάλο σου…μπαμ!

Όπως πολύ σωστά κατάλαβες, πρωταγωνιστής της σημερινής ιστορίας είναι -ο άνθρωπος– ή, αν είσαι τυχερός, -οι άνθρωποι- που αποτελούν το πιο ισχυρό στήριγμά σου, την πηγή της δύναμής σου, αλλά κυρίως τον σάκο του μποξ τις περισσότερες φορές, πάνω στον οποίο ξεδιπλώνεις, δυστυχώς, με μεγάλη ευκολία, την πιο άσχημη και απαράδεκτη πλευρά του εαυτού σου.

Είναι εκείνος ή εκείνοι, που υπομένουν συχνότερα από κάθε άλλον την κακή σου διάθεση, τα πολλά νεύρα, τη γκρίνια και τη μαυρίλα, που πολύ προσεκτικά κρύβεις από όλους τους άλλους, ενώ όταν σε πετύχει σε πολύ κακές στιγμές μπορεί να ξεχυθούν από το στόμα σου σαν έρμαια έτοιμα να τον κατασπαράξουν, λέξεις ή φράσεις που το επόμενο λεπτό κιόλας τις έχεις μετανιώσει.

Κι όμως, δεν σημαίνει πως δεν τον έχουν πληγώσει.

Συνηθέστερα, ο άνθρωπος αυτός είναι κάποιο μέλος της οικογένειας, με τον οποίο σε συνδέουν όχι μόνο συγγενικοί δεσμοί, αλλά και κοινά βιώματα, πληγές, σκέψεις, πεποιθήσεις και όχι μόνο.

Επίσης αρκετά συχνά, ο άνθρωπος-βράχος, τυχαίνει να είναι ένας πολύ καλός φίλος, που μέσα από τα χρόνια ή τις καταστάσεις κατάφερε να μείνει, να επιβιώσει και να επιμένει, να έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με τις παλίρροιές σου, ώσπου τελικά να ηρεμήσουν τα κύματα και να επέλθει και πάλι νηνεμία.

Λιγότερο συχνές, είναι και οι περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος-βράχος είναι ερωτικός σύντροφος.

Ας δούμε τώρα, γιατί να «ξεφεύγει» ο χειρότερός μας εαυτός, στους καλύτερούς μας ανθρώπους;

Μήπως γιατί υποσυνείδητα θεωρούμε ότι ο άνθρωπος-βράχος θα είναι δίπλα μας ό,τι και αν συμβεί, ό,τι και αν του κάνουμε;

Πριν βιαστείς να απαντήσεις, σου ‘χω και μία ακόμη υπόθεση: μήπως επειδή σκέφτεσαι ότι «για να είναι δίπλα μου και να με στηρίζει, σημαίνει πως αντέχει να βλέπει και την πιο άσχημη πλευρά του εαυτού μου, που ακόμη και εγώ ο ίδιος απεχθάνομαι»;

Πόσο λάθος σκέψεις αν το καλοσκεφτείς, αλλά με πόσο βαθιά χωμένες τις ρίζες τους στις ζωές και στις σχέσεις!

Θα στο φωνάξω αυτή τη φορά, κι ας μη μου αρέσουν καθόλου οι φωνές, για να είμαι σίγουρη ότι χαράκτηκε καλά μέσα στο μυαλό σου: Ακριβώς επειδή είναι ο άνθρωπος-βράχος σουκαι ακριβώς επειδή είναι δίπλα σου, σε στηρίζει, σε αγαπά και ανέχεται κάθε πλευρά του εαυτού σου, γι’ αυτό πρέπει να του δείχνεις –μόνο- τον καλύτερό σου εαυτό.

Σκέψου πόσο πολύ τον αγαπάς και πόσο πολύ τυχερός είσαι που τον έχεις.

Σκέψου ακόμη, πως την επόμενη φορά που θα χιμήξεις πάνω του, να τον κατασπαράξεις, με όλη αυτή την ένταση που κρύβεις με κόπο από τους άλλους, μπορεί να τον χαλάσεις, μπορεί να τον σπάσεις σε μικρά κομμάτια και ο άνθρωπος-βράχος που είχες στην ζωή σου τόσα χρόνια, να γίνει πολλά μικρά ακανόνιστα χαλίκια.

Τότε μόνο θα καταλάβεις πόσο σημαντικός ήταν για σένα.

Μην τον σπάσεις λοιπόν, και μην τον διαλύσεις σε πολλά μικρά κομμάτια.

Να τον αγαπάς και να του δείχνεις πόσο ευγνώμον είσαι και πόσο ανακουφιστικό είναι που μπορείς να ακουμπήσεις την κουρασμένη σου ψυχή επάνω του, αντλώντας δύναμη, κουράγιο και ενέργεια, για να σταθείς και πάλι στα πόδια σου.

Γράφει η Ιώ Αξιώτη.
loading...
« PREV
NEXT »