Latest News

Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Εμείς που εξηγούμε όλα τα όνειρα.

Κι εκεί που είσαι στη δουλειά και προσπαθείς να ξεχάσεις ότι είναι Δευτέρα, μπαίνει μέσα το αφεντικό και με νόημα, σε φωνάζει στο γραφείο. Τα ‘λεγες εσύ. Με τέτοια λιθρίνια που είδες στον ύπνο σου, πώς να μην τα πεις κιόλας εδώ που τα λέμε; Αυτό δεν είναι λαχτάρα, αυτό είναι τρομοκρατικό χτύπημα.Μετά σε κατηγορούν ότι τα ξέρεις όλα εκ των προτέρων. Εννοείται τα ξέρεις όλα, αφού τα είδες ξεκάθαρα το περασμένο βράδυ στον ύπνο σου. Ονειροκριτικές ιδιότητες θα τις έλεγε κανείς, με διορατικές τάσεις.


Ο Φρόιντ τι ήταν; Κανένας χαζός; Γιατί έκανε τόσο πανικό γύρω απ’ τα όνειρα; Γιατί μέσω αυτών εξηγούνται τ’ ανεξήγητα. Αυτό το υπνωτισμένο υποσυνείδητο ευθύνεται για όλα, εσύ μόνο το μεταφράζεις. Μην παίρνεις εσύ το βάρος. Το είδες και στον ύπνο σου χθες κιόλας. Σου ‘κόβαν τα μαλλιά. Βάρος σου φεύγει. Να το, το βάρος του υποσυνείδητου. Βλέπεις; Δεν είναι τυχαίο.


Το υποσυνείδητο μιλάει με εικόνες κι εσύ απλά μεταφράζεις με λέξεις τα μηνύματα που στέλνει. Το βιβλίο του ονειροκρίτη κι η μηχανή αναζήτησης στο ίντερνετ είναι παρελθόν. Είναι μέχρι να τα μάθεις. Στην αρχή να θυμάσαι ότι πάντα ισχύει το αντίθετο που ονειρεύεσαι. Έτσι λένε όλες οι γιαγιάδες -ειδικά οι Σμυρνιές. Ονειρεύεσαι ότι πεθαίνεις; Μη σκας, θα ζήσεις πολλά χρόνια. Κλαις; Χαρά θα πάρεις. Τώρα, αν παντρεύεσαι, τα νέα δεν είναι και τόσο ευχάριστα.


Δεν υπάρχουν βέβαια μόνο ακραίες εξηγήσεις θανάτου ή κλάματος. Υπάρχουν κι οι άλλες, της καθημερινότητας. Όπως για παράδειγμα ο σκύλος κι η γάτα. Το ζωικό βασίλειο δε σταματάει όμως μόνο σ’ αυτά τα κατοικίδια, υπάρχουν και τα πιο σπάνια είδη όπως το φίδι, το ποντίκι ή το λιοντάρι. Εκεί δυστυχώς οι επεξηγήσεις είναι πιο σύνθετες δεν είναι τόσο απλές όπως τ’ ότι θα κάνεις κάποιο καινούργιο φίλο ή ότι ο ήδη υπάρχων θα σε προδώσει. Εκεί φαίνεται όμως η γνώση σου και το χάρισμά σου. Εκεί να σε δω.


Μα δεν είναι τυχαίο ότι οι φίλοι σου αν έχουν περάσει ένα δύσκολο απ’ όνειρα βράδυ, το πρωί δέχεσαι τηλεφώνημα. Έχεις πάντα ερμηνεία για όλα. Είδανε θάλασσα; Πώς ήταν η θάλασσα; Ήρεμη, γαλήνια, με τρικυμία, γκρι, γαλάζια; Κάθε χαρακτηρισμός, εξηγείται κι αλλιώς. Είδαν χιόνι; Ευτυχία. Πυρκαγιά; Σεισμό; Για όλα υπάρχει εξήγηση, Πέρα από ζώα, εξηγούμε τόσο καιρικά όσο και φυσικά φαινόμενα. Δεν αστειευόμαστε. Δικαίως έχουμε τον τίτλο του «ονειροκρίτη».


Περιττό ν’ αναφέρουμε πως εξηγούμε ακόμα και καταστάσεις. Εγκυμοσύνες, μεθύσι, άγχος, απιστία, βιασμό, σπατάλη. Έτσι πολύ γενικά αυτό, γιατί μπορεί να γίνει κι εξιδικευμένο. Τι φύλο κυοφορείς; Έχεις πόνους; Είσαι στο νοσοκομείο; Και για ‘σένα υπάρχει μια εξήγηση.


Πρόσεχε μόνο μη δεις τίποτα να σπάει, κανένα ποτήρι γυάλινο για παράδειγμα ή ακόμα χειρότερα καθρέφτη. Απόφυγε επίσης, νεκρούς να σε κρατάνε απ’ το χέρι. Μπορείτε απλά να μιλάτε. Η δεύτερη εναλλακτική δεκτή, ίσως και να σε προστατεύουν ή να σου ζητούν ένα κεράκι για την ψυχή τους. Μείνε ήρεμος, δεν πεθαίνεις, αρκεί να μείνεις μακριά από διαλόγους μαζί τους, τύπου «πού πας, έλα μαζί μου».


Ωστόσο αν γίνεται, πρόσεχε μη σου φύγει κανένα δόντι, εκεί την κάτσαμε στα σίγουρα. Αίμα μπορείς άνετα να δεις, δε μας τρομάζει. Κάτι θα γίνει γρήγορα. Γρήγορα θ’ απολυθείς, γρήγορα θα παντρευτείς, γρήγορα θα χωρίσεις; Εκεί παίζουν ρόλο τα γύρω-γύρω του ονείρου, οι υπόλοιπες συνθήκες που είδες.


Μια απλή βόλτα μ’ ένα φίλο αρκεί για να ξετυλίξεις αυτήν την ιδιότητά σου. Τον βλέπεις να κλαίει, ρωτάς τι είδε στον ύπνο του. Σου λέει πάρτι, μουσικές και χαρές. Ορίστε. Ξεκαθαρίστηκε ο λόγος. Τον παίρνουν τηλέφωνο και του λένε για κάτι λεφτά που του επιστρέφονται, ρωτάς τι ονειρεύτηκε, απαντάει εκείνος ότι πατούσε σε ακαθαρσίες. Πόσο πιο πασιφανές;


Η ανάγκη για εξηγήσεις σ’ έφτασε στο σημείο να μεταφράζεις τα όνειρα στον κώδικα της πραγματικότητας. Ακόμα και το πιο ανεξήγητο έχει ερμηνεία, έχει σημασία, έχει μήνυμα να σου περάσει. Μην αγνοείς ποτέ ένα όνειρό σου. Είναι ο κόσμος που δεν μπορείς ν’ ακούσεις, αλλά χωρίς πολλές ερωτήσεις χαράζει την πορεία του συνειδητού σου.


Πιθανότατα μετά από ένα όνειρο, δε σημαίνει πως η επόμενη μέρα θα σου εμφανίσει ό,τι κρύφτηκε μέσα σ’ αυτό. Ίσως περάσουν μέρες ή κι εβδομάδες μέχρι να πραγματοποιηθεί κάτι που έζησες υποσυνείδητα. Για να το δεις, σημαίνει ότι σ’ απασχολεί και γι’ αυτό, έχει την ανάγκη να τρυπήσει τη στοιβάδα του υποσυνείδητου και να πεταχτεί στη συνειδητή πραγματικότητα.


Ποιος ξέρει αν η παρούσα στιγμή που βιώνεις διαβάζοντας αυτό το άρθρο, είναι ένα όνειρο ή συμβαίνει τώρα. Καλύτερο θα ήταν, είτε είναι αλήθεια είτε όνειρο να το ζήσεις και να βουτηχτείς σ’ αυτό για τα καλά. Αν είναι πραγματικότητα έχεις μια εμπειρία ανάγνωσης, αν είναι όνειρο είσαι εξειδικευμένος ονειροκρίτης. Θα τη βρεις την ερμηνεία.Συντάκτης: Μένια Ντελαβέγκα

Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρηloading...
« PREV
NEXT »